Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

golcuk1Ankara’da mısınız? Bunaldınız mı? Kızılcahamam ormanlarından, Haymana kaplıcalarından, şehir içindeki küçücük ve yapay piknik alanlarından, sürekli Abant’a gitmekten bıktınız mı?  O zaman birazcık değişiklik önerelim size. Haydi buyurun Gölcük Tabiat Parkı’na.

Bir hafta sonu sabah erkenden çıkıp Bolu’ya gitmek hiç de zor değil. Bolu şehir merkezinde yeniden düzenlenmeye başlanan tarihi yapıları gezmek, çarşıda üzerine dökülen yoğurtla sunulan gözlemelerinden yemek, köylü teyzelerin çeşit çeşit otlar getirdiği semt pazarlarını keşfe çıkmak. Buraya kadar gelmişken de neredeyse şehrin içinde sayılan Gölcük Tabiat Parkı’nda temiz hava almak. Bu yazıda size Bolu dağlarının önemli yeşil alanlarından küçük bir örnek sayılabilecek Gölcük Tabiat Parkı hakkında biraz bilgi verelim.

 Gölcük Tabiat Parkı

bolu golcuk piknik alanıBolu il sınırları içerisinde yer alan, ortalama 1.200 m yüksekliğindeki Tabiat Parkı, Bolu il merkezinin güneyinde yer alıyor. Gölcük’ün batısında Aladağlar ve Karasu, güneyinde Seben İlçesi var. Gölcük’ün doğusundaki ve güneyindeki (Seben tarafındaki) dağlar, Köroğlu’nun Bolu Beyi’ne selam gönderdiği Köroğlu dağlardır.

Gölcük yapay bir göl, yani gölettir. İlk olarak 1958 yılında oluşturulmuş, yıllar içerisinde adım adım büyütülmüştür. 1.300 m kıyı uzunluğuna sahip göletin en derin yer 5 metre. Yaklaşık 5 hektar yüzölçümüne sahip gölet genellikle kar ve yağmur suyu ile besleniyor.

Gölete görsel güzellik katması ve su sistemini tamamlaması için nilüfer gibi bazı su bitkileri sonradan bölgeye yerleştirilmiştir.

Balıkçılardan elde edilen bilgilere göre gölet içinde belirlenen balık türleri ise ot sazanı, sazan, kefal, kadife ve Abant alasıdır.

bolu gölcük iskeleTabiat Parkı’nda hakim bitki örtüsü göknardır. Ayrıca yer yer kayın, gürgen, titrek kavak, kızılcık, ardıç, ahlat, orman gülü, böğürtlen, çoban püskülü, orman sarmaşığı, mürver, sığır kuyruğu, sıklamen gibi türlere de rastlamak mümkün. Bolu ormanları sürprizlerle doludur. Fotoğraf makinanızı yanınızdan ayırmayın. Köşeyi dönünce güzel pırıl pırıl bir mantarla karşılaşabilirsiniz.

bolu gölcük orman bakanlığı köşkü2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, Trabzon Maçka Balık Üretim istasyonlarında üretilen, sadece Abant Gölü’nde bulunan Abant alası (Salmo trutta abanticus)’ndan Gölcük’e 20.000 adet yavru aşılanmıştır.

Gölcük Tabiat Parkı’nda bilimsel amaçlı çalışmalar dışında balık avlamak, bütün dönemlerde YASAKTIR. Peki hem göle balık salınıyor hem neden avlanmak yasak diye sorabilirsiniz. Dünyada sadece Abant Gölü’nde bulunan özel bir türün yani Abant alası’nın çoğaltılması ve türün sürekliliğinin korunabilmesi amacıyla yapılan çalışmalardır bunlar. Lütfen bu gibi durumların aksine davranışları Orman İşletme Müdürlüğü’ne bildirelim.

 Bolu Gölcük’e (Gölcük Tabiat Parkı) nasıl gidilir?

Gölcük, Bolu merkezden 17 km (30 dakika), Ankara’dan yaklaşık 250 km (3 saat), İstanbul Anadolu yakasından 350 km (4 saat) uzaktadır. Ankara İstanbul otoyolunun Bolu Doğu çıkışı gişelerinden çıktıktan sonra Devlet Karayolu (E5 yolu) ile Bolu merkeze doğru geliyorsunuz. Yedigöller yol ayrımını geçtikten sonra 1. veya 2. kavşaktan sola (güneye) dönüyorsunuz. Gölcük veya Termal veya Seben tabelalarını takip edin. Gölcük yolu biraz karışıktır, tabelalar eksik ve yanlış yerleri gösterir, genelde Seben tabelalarını takip etmeniz iyi olur. Tarlaların ve bahçelerin arasından geçerek gideceksiniz ama Bolu’da zaten her yer bahçe veya bahçe kadar yeşil. E-5 yolundan içeri girince 2 tane büyük – geniş kavşak geçeceksiniz. Tereddüt ederseniz yol üzerindeki bakkallara veya yolda gördüklerinize sormanız iyi olur.

Aracınız yoksa Gölcük’e taksi tutabilirsiniz. Ama pazarlık yapmayı unutmayın.

golcuk3Bolu Gölcük’te tesis, otopark ve diğer olanaklar neler?

Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nın içerisinde tesisler konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Göl kenarında otopark, restoran, kafeterya, piknik alanı, tuvaletler, gölün güneyinde Orman Bakanlığı misafirhanesi bulunuyor.

Bakkal, market (gazete, dergi, kağıt mendil vs. satan yerler) yok. Tedarikli gelmelisiniz.

Göl çevresinde fayton, at, bisiklet yok. Ama yürüyerek çok da uzak mesafe değil. Yaklaşık 2 km. Döşeme taşından yapılan yolda göletin çevresini yürüyerek 40 dakikada dolaşabilirsiniz. Ayrıca sezonda deniz bisikleti bulabilirsiniz.

Bolu Gölcük Tabiat Parkı içerisine çadır kurarak kamp yapabilirsiniz. Yetkililerden izin almanız gerekebilir. Sormayı unutmayın.

Restoranın karşısı serbest piknik alanı olup, masalar, mangal yerleri bulunuyor. Otoparkın karşısındaki kafeterya gölden uzakta, çay kahve içmek için çok iyi bir yer.

Cep telefonu yer yer çekmeyebilir. Bu bazıları için iyi, bazıları için kötü bir şey.

Türkiye’de birçok yerde olduğu gibi bu gölette de yüzmek ve kışın buz tuttuğunda üstüne çıkmak YASAK. Lütfen kurallara uyalım.

gölcük
Bolu Gölcük’e ne zaman gidilir?

golcuk6Bolu Gölcük’e yılın her zamanı gidebilirsiniz. Yol açık, restoran ve kafeterya çalışır durumda.

Aralık, ocak, şubat aylarında Gölcük’te kar mangalı yaparsınız, buz – göl – orman fotoğrafı çekebilirsiniz. Hava soğuk, tedbirli gidin, üşümeyin.

Mart, kasım aylarında Gölcük’ün etrafındaki ağaçlar renk değiştirmeye başlar. Açık yeşil – koyu yeşil, turuncu – sarı – kırmızı renkler gökkuşağını oluşturur.

Nisan, mayıs, eylül ayları Bolu Gölcük için yağmur ve oksijen zamanıdır. Manzaraya dalarak kafanızı dinlersiniz.

Temmuz ve ağustos ayları tam anlamıyla sıcak ve güneşlenmek için ideal zaman. Piknik alanı kenarında kendinize kuru ve boş yer bulun, ister güneşin altında serilin ister bir ağacın gölgesinde uykuya dalın.

Ekim ayında Bolu Gölcük en güzel zamanını yaşar. Hem orman renklerinin çeşitliliği, hem havanın en iyi sıcak – serin dengeli zamanı, hem de kuşların hareketini izlemek ve seslerini dinlemek için en uygun dönemdir.

Gölcük’te gerekebilecek bazı telefon numaraları

Bolu Gölcük Kafeterya telefon numarası: 0374 262 92 62

Konaklama imkanları

Tabiat Parkı içerisinde herhangi bir konaklama tesisi bulunmuyor. Ancak yakın bölgede çeşitli oteller var. Bolu yerine daha yakında tercih edebileceğiniz, farklı bütçelere yönelik bir kaç tesis var

Gazella Resort&Spa merkezi 0374 262 9800
Her türlü konforu bulabileceğiniz, orman içi bir lüks işletme. Karacasu mevkiinde. Gölcük’e en yakın yerlerden biri.

Bir diğer tesis Bolu Panorama otel 0374 262 8988
Lüks otellerin resmi havasından sıkılanlardansanız ikinci tavsiyemiz olabilir. Karacasu tarafında. Hepinize iyi geziler…

golcuk4

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

24 Responses to Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Bir cevap yazın