Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Dünyanın en eski kenti Çatalhöyük

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Arkeolojiye merakınız varsa,

Konya ili, Çumra ilçesi, Çatalhöyük Kazı Alanı
MÖ 7000 yılındaki Çatalhöyük Büyükşehir yerleşimine yolculuk… Aslında o dönem için “Büyükşehir”den de büyük… Çatalhöyük dünyanın şehir tarzı ilk ve en eski düzenli yerleşimin görüldüğü yer, dolayısıyla Dünyanın en eski şehri. En kalabalık dönemde 8000 kişinin bir arada yaşadığı düşünülmekte. O dönem için bu sayı büyükşehir (metropol) sayılır, hatta küçük bir ülke bile sayılabilir. Çatalhöyük veya Çatalhüyük olarak yazılmakta.

UNESCO (WHL) Dünya Miras Listesi içerisindeki yerini 2012 yılında aldı. WHL’de Türkiye’den 13 yer bulunmaktadır, bunlardan birisi de Konya – Çumra – Çatalhöyük Neolitik Kenti’dir.

UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ
Türkiye – Konya – Çumra – Çatalhöyük: Çatalhöyük Neolitik yerleşimi / Kayıt Türü: Kültürel Miras / Kayıt No: 1405 / Kayıt yılı: 2012
Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne kabul edilen diğer yerleri

Ankara’dan Çatalhöyük’e gitmek yaklaşık 320 km – yaklaşık 4 saat sürdü. Ankara – Kulu – Konya – Kaşınhanı – Çatalhöyük yolunu izleyerek gittik. Konya’dan sonra Çatalhöyük’e gitmek için 2 farklı yol daha var, hemen hepsi aynı mesafe ve sürede sizi ulaştırıyor. Ankara – Çatalhöyük – Ankara gidiş – dönüş ulaşımı 640 km ve 8 saat sürüyor. Yoldaki molaları, yemek süreleri, trafik yoğunluğu gibi yavaşlatıcı sebepleri de düşünerek hareket edin.

Çatalhöyük’ü gezmek Ne Kadar Sürer ?
Doğu höyük ve güney höyük’lerini hızlıca gezmeniz yaklaşık 2 saat sürer. Ziyaretçi tanıtım merkezini gezmeniz yaklaşık 1 saat sürer. Yani Çatalhöyük’ü gezmek için en az 3 saat ayırmalısınız. Doğu höyük, güney höyük, batı höyük, ova, manzara fotoğraflamak için de zaman ayıracaksanız 4-5 saat süreceğini hesaba katmalısınız.

Sabah Ankara’dan arabayla yola çıktık, Konya – Nevşehir yol ayrımındaki tesislerde kısa bir mola verdik, sıcak bir çay içerek kendimize geldik. Konya’ya geldikten sonra çevre yolundan Çumra ilçesi yoluna devam ettik. Çatalhüyük (kahverengi tabela) yazan tabelaları göreceksiniz, tabelaları takip ederek Çatalhöyük’e ulaştık. Çatalhöyük’e 3 km kala Doğu höyüğünün üzerini kaplayan beyaz çatıyı göreceksiniz. Saat 11.00′de Çatalhöyük Kazı Alanı’na geldik. Kazı alanı girişinden 50 m önce sağda otopark var. Yaklaşık 50 araçlık park yeri var, aracınızı güneşten koruyabileceğiniz ağaç gölgeleri var.

Çatalhöyük Kazı Alanında Neler Var?
Yaklaşık 14 hektarlık alanda deneysel ev, müze – tanıtım merkezi, Doğu höyüğü ve Güney höyüğü gezilebilir durumda. Batı höyüğü ziyarete kapalı. Tuvalet, kafeterya, oturma yerleri ve çardak bulunuyor.

Kazı alanı bahçesine girince hemen solda deneysel ev yani günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce (MÖ 7000 yılı) Çatalhöyük’teki yaşamı gözünüzün önüne getirmenizi sağlayan modeli gezebilirsiniz.

Deneysel evin arkasındaki Çatalhöyük Kazı Alanı Müzesi içinde Çatalhöyük’teki yaşamı anlatan, kullanılan eşya örnekleri, o dönemde yapılan duvar resimlerinin kopyalarını ve Çatalhöyük tanıtım filmini izleyebilirsiniz.

Çatalhöyük – Doğu Höyüğü, MÖ 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğeler yer almaktadır. Doğu höyüğüne (beyaz çatılı kazı alanı) giden patika yolu takip edin. İçerisi sizi etkileyecek genişlikte. Etrafta kazıdan çıkarılan eserler, eşyalar, parçalar yok. Burada, Çatalhöyük’te günümüzden 9000 yıl önce insanların nasıl yaşadığı gözünüzün önünde canlanıyor. En az 1000 kişi ile en çok 8000 kişi arasında insanın yaşadığı, aslında o dönem için BÜYÜKŞEHİR’den de büyük nüfus ve yerleşim alanı genişliği olan bir kent. MÖ 2000 yıllarındaki kentlerin nüfuslarının 2000 – 3000 kişi olduğunu düşünürseniz, Çatalhöyük yerleşimine “Çatalhöyük Devleti” bile diyebilirsiniz.

Çatalhöyük – Güney Höyüğü ise MÖ 6200 ve 5200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süre var olan, köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.

Çatalhöyük’teki içlerine çatılardan girilen birbirine bitişik evler ile sokağı olmayan yerleşim ünik bir özellik sergilemektedir. Ortadoğu ve Anadolu’da diğer Neolitik alanlar bulunmuş olmasına rağmen, Çatalhöyük Neolitik Kenti, kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile olağanüstü evrensel değer taşımakta.

Çatalhöyük’te ne yenir, ne içilir ?
Çatalhöyük girişindeki (otopark yanındaki) kafeterya genelde çalışmıyor. Bu nedenle kazı alanı çevresinde yiyecek içecek yok. Aç ve susuz kalmamak için yanınızda  yiyecek ve su götürmenizi öneririz.

Çatalhöyük’ten yaklaşık 20 km mesafedeki Çumra ilçesinde restoranlar mevcut. Çumra ilçesindeki restoranlarda çorba, Konya tandır, Konya etli ekmek, pide, ızgara, sulu yemek, içecek ve tatlı bulabiliyorsunuz. Hatta belki yöresel özel yemek bile karşınıza çıkabilir. Restoranlar salaş görünümlü olabilir ama temiz, düzgün yerler. Burada önemli olan yemek yediğiniz yerin manzarası değil; temiz, lezzetli, düzgün yemek bulabilmek.

Çumra ilçesinde gidilebilecek restoranlar:
Dost Restoran 332 447 53 17 (haftanın her günü açık)
Mevlana Etli Ekmek 332 447 24 83 (pazar günleri kapalı)

Bölgede hava durumu nasıl ? Ne giymeli ?
Tipik İç Anadolu iklimi, yazlar sıcak – kışlar yağışlı. Mayıs ortasında hava açık, rüzgar hafif, ısı güneşte 30 derece idi. Şapka ve güneş gözlüğü kesin gerekli. Doğu ve güney höyüklerinin üzerindeki çatı nedeniyle, bu kazı alanları oldukça sıcak durumda. Rüzgar çıkma ihtimaline göre yanınızda poşu – eşarp bulundurmanızı öneririm. Şort, tişört, spor ayakkabı ile gezilebilir. Çumra ilçesinde de şort, tişört gezebilirsiniz.

Çatalhöyük ne zaman gezilebilir ?
Çatalhöyük’teki kazı alanları çatı korumalı, müze bölümü kapalı alan olduğu için yaz – kış açık durumda. Bu nedenle her zaman ziyaret edebilirsiniz. Yine de hava sıcaklığı, gün ışığı ve çevre şartlarının uygunluğu bakımından Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım aylarını daha verimli gezebilmeniz için öneririz. Gezmeye açık olan saatler sabah 08.30 ile 18.00 arasıdır.

Çatalhöyük Kazı Alanı Ziyaretçi Merkezi
Telefon numarası: 332 452 56 21

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

2 Responses to Dünyanın en eski kenti Çatalhöyük

Bir cevap yazın