Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Havaalanında dikkat etmeniz gerekenler

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Havaalanına geldiniz check-in (uçağa kayıt) işleminizi yaptınız valizleri verdiniz biletiniz elinizde, uçağınızın kalkış saatini beklerken ne yaparsınız? Havalimanı bekleme salonunda oturup kitap okur, bulmaca çözer, e-postalarımızı okur, kafelerde birşeyler atıştırır, mağazaları gezer, alışveriş yapar, bir sonraki yolculuğunuzu planlar veya uyuklarız.

Ne yaparsanız yapın, öncelikle kendi güvenliğiniz ve uçuşunuzun sorunsuz telaşsız geçmesi için havaalanında dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntıları hatırlatmak isteriz. Havalimanında dikkat etmeniz gerekenleri yazdık. Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız, yazdıklarımızı beğendiyseniz facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler. Yazımızı 10 Ocak 2016 tarihinde güncelledik.

Bu arada bir öneride bulunalım; Yurtdışı tura geziye giderken dikkat etmeniz gerekenler yazımızı ve Türkiye gümrük ve Duty Free Shop kuralları yazımızı okumanızı öneriyoruz, yararlı olabilir.

1- Biletiniz, pasaportunuz nerede?
Havayolu firmasının bankosunda check-in (kayıt) yaptıktan sonra size verilen “boarding card” (biniş kartı) üzerindeki bilgileri (isim, kapı, saat, vs) kontrol edin, biletinizin doğru olduğundan emin olun yanlışsa düzeltilmesi için hemen biniş kartını veren bankoya gidin.
Biletinizi kimliğinizin yanına veya pasaportunuz arasına koyun ve bunları düşmeyecek şekilde fermuarlı cebinize veya elinizden – omzunuzdan ayırmadığınız el çantanızın cebine yerleştirin. Biletinizi veya pasaportunuzu – kimliğinizi aramak kabusunuz olabilir.

2- Yurtdışı çıkış harcınızı ödediniz mi?
Yurtiçinde yapılan yolculuklarda gerekmiyor ama yurtdışına çıkacaksanız ve Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuz varsa yurtdışına her çıkışınızda 15 TL harç ödemeniz gerekir. Bunu ya bankaya öder makbuz alırsınız ya da havalimanlarındaki Maliye Bakanlığı veznesi önünde sıraya girer parayı öder pul alırsınız, posta pulu değildir, üzerinde fiyatı yazmaz. Pasaport kontrolüne giderken bu makbuz pasaportunuzun arasında bulunsun. Yurtdışı çıkış pulu aldıysanız bunu pasaportunuzun arka sayfalarından birine düzgünce yapıştırın. Bu pulu veya makbuzu kaybetmek demek yeniden sıraya girmek ve zaman kaybetmek anlamına gelir.

Bizi motive etmek: Sitemizdeki yazıları güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

3- Çantanızı gözünüzün önünden ayırmayın veya emanet dolabı kullanın
Havaalanındayken çantalarınız sürekli yanınızda bulunsun, fermuarları kapalı ve mümkünse kilitli olsun. Oturuyorsanız çantanız yanınızda değil önünüzde olsun, 10 saniye bile olsa gözünüzün önünden ayırmayın. Tuvalete de gitseniz çantanızdan ayrılmayın, tanımadığınız birine emanet bırakmayın. Bazı havaalanlarında “emanet dolabı” uygulaması var, çok zorunluysa çantanızı bu dolaba koyun kilitleyin parasını ödeyin aklınız rahat olsun.

4- Emanet eşya almayın vermeyin, eşya taşımak için başkasından yardım istemeyin, yardım etmeyin
Havaalanlarında çantanızı tanımadığınız kişiye emanet etmeyin, size çantasını – valizini emanet etmek isteyen olursa kabul etmeyin. Biraz garip olacak ama havalimanlarında başkasının çantasını eşyasını taşımayın ve kendi çantalarınızı için de yardım istemeyin. Bagaj taşıma araçlarına koyup taşıyabilirsiniz.
Çantanızın veya içindeki bir eşyanın kaybolmasından daha kötüsü, çantanıza başkası tarafından yerleştirilen ve size ait olmayan eşyalar olur.

5- Çocuklar nerede?
Kafeteryada oturuyorduk, çay almaya gittim geldim ufaklık yok… İşte şimdi durum karışıyor. Hiçbir yerde çocuklarınızı gözünüzün önünden ayırmayın. Eşyalar kendileri yürüyüp gitmez ama çocuk dediğin kaşla göz arasında kaybolur. Masanın altına girer, taşıma arabasına biner, başka bir ufaklığın peşine takılır falan falan. Çocuğunuz kaybolursa hemen havalimanı güvenlik personeline haber verin, boy – görüntü – kıyafet gibi belirleyici özelliklerini tarif etmeyi unutmayın. Çocuğunuza kavuştuğunuzda “nereye gittin” diye çıkışmayın, çocuk değil siz hatalısınız… Yurtdışındaki bir havalimanında bu olay olur ve ani öfkeyle çocuğunuza tokat atarsanız, çocuğa şiddet uyguladığınız için bu olay muhtemelen polisiye filme döner.

6- Uçağa bineceğiniz kapı değişebilir
Genellikle İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Bodrum, Antalya, Dalaman Havalimanı gibi yoğun uçuş olan havalimanlarında uçuş kapıları değişebiliyor. Uçağa biniş kartı (boarding card) üzerinde yazan biniş saati (boarding time) ve biniş kapısı (boarding gate) bilgilerinizi bekleme salonundaki uçuş bilgileri panosundan kontrol etmeye başlayın ve uçuşunuza 40 dakika kala biniş kapısının önüne gidin. Uçağa binene kadar 5 dakikada bir biniş kapısı ve saati bilgisini panodan kontrol edin. Uçuşa 20 dakika kalsa bile biniş kapısı değişebilir.

7- Güvenlik kapısında çok sıkı denetleme yapılıyor
Türkiye’deki pekçok havalimanında (%99) iki kere güvenlik kontrolünden geçersiniz. Birincisi havalimanı girişinde genel kontrol, ikincisi uçağa bineceklerin geçtiği biniş kapısı bölgesi güvenlik kontrolüdür. Bu kontroller hepimizin güvenliği için yapılmakta. Bu kapılardan geçmeden önce kemer, bozuk para, ayakkabı, kalem, çakmak, gözlük, saat, cep telefonu, şemsiye, bebek arabası gibi metal bulunan her türlü eşyanızı x-ray tarama cihazına bırakıyorsunuz, kapıyı öttürmeden geçince bunları alıyorsunuz. Bu kapılarda yoğunluk olacağını hesaba katarak havalimanına erken gelin, çıkardığınız eşyaları da almayı unutmayın.

8- Uçağa alınmayacak eşyanız yanınızdaki çantada duruyor
Kabin valizinizde (boyutları 55 x 40 x 23 cm ebatlarındaki bu bagaj en fazla 8 kg ağırlığında olabilir), el çantanızda, laptop çantanızda yani uçağa binerken yanınıza alacağınız eşyaların arasında olmayacak bir eşya kalmış. Yani normalde valize koyup bagajınızın içinde uçağa binecek bir su şişesi veya parfüm veya diş macunu veya anahtarlık yanınızda… O eşya ile oracıkta vedalaşmanız gerekiyor, güvenlik kapısında onu bırakıyorsunuz ve uçağa gidiyorsunuz. Yurtdışındaki bazı havalimanlarında sivri uçlu anahtar, lazer pointer gibi eşyalar bile uçağa alınmıyor. Bununla ilgili kuralları bagajınızı vermeden önce (biniş kartı alırken) kontrol edin ve Devlet Hava Meydanları sitesindeki kuralları inceleyin.

9- Duty Free mağazasından aldığım parfümü uçağa almıyorlar…
Free Shop veya Duty Free denilen mağazalar uçağa biniş için olan bekleme bölgesindedir. Bu mağazalardan aldığınız ürünleri özel bir poşetin içine koyarlar ve poşetin ağzını güvenlik bandı ile kapatırlar. Poşeti açmadığınız sürece o torba kabine alınır. Siz o poşeti herhangi bir yerinden açarsanız güvenlik bandının anlamı kalmaz. Bu nedenle o poşette bulunan eşyalar kabine alınmayacak türde ise geçmiş olsun. Tanık olduğumuz bir örnek vereyim, bir yolcu Duty Free’den 200ml’lik parfüm almış, özel poşete koymuş ve ağzını bantlamışlar. Yolcu Duty Free poşetini açıyor ve denemek için parfümü kullanıyor. Uçağa binerken görevliler bakıyor poşet açık, parfüm şişesinde 200ml yazıyor (kabul edilen sınır 100ml) “parfümü çöpe atınca geçebilirsiniz” dediler ve öyle oldu. ABD ve Avrupa havalimanlarında bu kurallar daha sıkı, ABD’de Duty Free’den de alsanız 100ml’lik sıvı kabine giremez.

10- Uçak burada ama çıkış kapısını kapatmışlar…
Demek ki son dakika gelmişsiniz. Bunun adı uçak, belediye otobüsü değil, sizi beklemez, vaktinde uçağa biniş yapın. Havayolu firmaları ve havalimanlarına göre 3-5 dakikalık farklar olabilir ama Uluslararası Havacılık Kurumu (ICAO) genel kuralları şöyledir: Yolcu iç hat uçuşundan 1 saat önce, dış hat uçuşundan 2 saat önce biletini almış, check-in (kayıt) yaptırmış ve biniş kartını (boarding card) almış olmalı.
Uçuşa 2,5 saat kala havayolu kontuarında biniş kartı (boarding kart) vermeye ve bagaj kabulüne başlanır.
Uçuşa 2 saat kala online check-in (kayıt) işlemi durdurulur.
Uçuşa 30 dakika kala uçağa kabul (biniş – boarding) başlar.
20 dakika kala havayolu kontuarında check-in işlemi durdurulur.
Merdivenli biniş yapılacaksa 15 dakika kala uçağa kabul işlemi durdurulur ve otobüs kapıdan ayrılır.
Köprüden biniş yapılacaksa 10 dakika kala uçak kapılarını kapatır ve köprüden ayrılır.
Yani siz uçuşa 20 dakikadan az süre kalmışken uçağa biniş kapısına gelirseniz uçağın arkasından el sallarsınız, yapılacak pek bir şey yok. Havayolu görevlileri ile bir sonraki uçuş hakkında görüşün.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize, konsolsoluk ve diğer yazılarımızı güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

11- Uçağa binmeden telefonunuzu kapatın
Arayacağınız, mesaj atacağınız kişilerle haberleşmeyi uçağa binmeden yapın. Uçağa bineceğiniz kapıyı geçtikten sonra cep telefonunuzu kapatın. Telefonunuzu kapatırsanız kimse uyarmaz, böylece sinirleriniz bozulmaz. Binerken cep telefonunuzu kapatın, uçaktan inice cep telefonunuzu açabilirsiniz. UÇAĞIN İÇİNDEYKEN CEP TELEFONU KULLANILMAZ… Sessize almak, uçuş moduna çevirmek, aramamak falan filan yapmak değil, telefonu tamamen kapatın, hatta pilini çıkarın (düğmesi basılı kalıp kendiliğinden açılmasın).
Yabancı bir havayolu ile uçuyorsanız veya Amerika, İngiltere, Rusya gibi bir yere gidiyorsanız veya oradan dönüyorsanız ve oldu ya uçak kalkmadan veya uçak iner inmez bir arama yapmak istediniz, eyvahlar olsun size… Kabin görevlisi veya güvenlik görevlisi sizi uyarır, 5 saniyede telefonu kapatmazsanız uçuş güvenliği nedeniyle uçaktan indirilme veya uçağınız inmişseniz havalimanında tutuklanma ihtimaliniz bile var.

12- Uçağa çok var, biraz uyuyalım
Eşyalarınızın üzerine yatın veya emanet dolabını kullanın veya birkaç arkadaşınızla beraberseniz nöbetleşe uyuyun. Herhalde eşyayı kaybetmekten daha kötüsü uçağı kaçırmak olur, hem de havalimanında uçağı beklerken.

13- Charter uçak rötar yaptı
Olabilir, tarifeli uçak seferleri de rötar yapar. Charter uçak seferi (kiralık uçak ile uçuştur), ICAO kurallarına göre uçuştan 48 saat önce charter uçağın havalanacağı saat kesinlik kazanır. Charter uçak biletini alırken özel kuralları kabul etmiş oluyorsunuz. Charter uçuşlarında uçaklar planlanan saatten 12 saat erken veya 12 saat sonra havalanabilir. Uçuşa 48 saat kala bilet aldığınız yeri arayın, uçuş saatinizi kontrol ettirin.

Bu arada bir öneride bulunalım; Yurtdışı tura geziye giderken dikkat etmeniz gerekenler yazımızı ve Türkiye gümrük ve Duty Free Shop kuralları yazımızı okumanızı öneriyoruz, yararlı olabilir.

14- “Sigara içeceğim, dışarı çıkmak zor tuvalette içeyim” derseniz
Siz bilirsiniz, keyif sizin ama bence denemeyin. Bazı havalimanlarında sigara içilen bölümler var, oraya gidin. Tüm havalimanlarında duman ve ısı algılayan dedektörler bulunur ve bunlar çok hassastır. Sizin gibi düşününler nedeniyle özellikle tuvaletlerin havalandırma kanallarına bu dedektörler konur ve çok sıkı kontrol edilir. Tuvalette sigara içerseniz hiç eğlenceli olmayan çok farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bazı havalimanlarının içerisinde sigara içilebilir balkonlar bulunur. İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve İstanbul Atatürk Havalimanı içinde böyle bölümler var. Eğer böyle bir yer yoksa havalimanı kapısının önüne çıkıp keyfinize bakar sonra tekrar içeri girersiniz.

15- Benim valiz uçaktan inmedi
Uçaktan indiniz, bagaj alma bölümünde valizinizi – eşyanızı bekliyorsunuz. Çok beklediniz, geldiğiniz uçaktaki diğer yolcuların eşyalarını alıp gittiler ama sizin bagaj ortada yok. Valizinize ne oldu acaba?
– Sizin valiz uçağa hiç binmemiş olabilir,
– Uçaktan indirdiler ama yanlış bantta sizi bekliyor olabilir,
– Uçaktan indirdiler ama bir yerde yüklemeyi unutmuş olabilirler,
– Sizin valiz uçaktan inerken parçalandı ve içindeki eşyalar saçıldı sizi bekliyorlar,
– Sizin valizi yanlışlıkla veya bilerek birisi almış olabilir,
– Valizinizin içinde bir şey vardı (mesela kahve, peynir, turşu gibi) ve kargo kontrol bölümünde denetlemeye almış olabilirler…
Bu ve benzeri pekçok şey olabilir. Bu durumda yapacağınız şey “Havalimanı Kayıp Bagaj Bölümüne” gitmeniz. Orada hazırlanan form ile sizi yönlendirecekler. Bu konuya havayolu firmanız veya onun hizmet aldığı yer hizmetleri birimi cevap arayacak. Bazen bagajınızı bulma süreleri bir günü, sizin istediğiniz yere getirmeleri ise 4 günü bulabiliyor, yaşadık.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve diğer bilgilendirmeleri güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

16- Valiz geldi ama ezilmiş
Tüm valizler uçak yolculuğunda az veya çok hasar görür. Valizinizdeki hasar sizin için önemliyse hemen bagajınızla beraber “Havalimanı Kayıp Bagaj Bölümüne” gidiyorsunuz. Bagajınızın üzerinde oluşan ve bagaj içindeki eşyaların uğradığı zarara bakılarak tutanak hazırlanır. Havayolu firması veya yer hizmetleri veya havalimanındaki hangi birim sorumluysa valizinizdeki hasar tespit ediliyor; eğer bagajınızda kırılma, kopma gibi hasar varsa benzer bir valiz orada teklif edilebilir. Valiz değişimini kabul ederseniz havalimanı içerisinde yeni valizi alıp, kırık valizinizi verip, tutanak imzalıyor ve işlemi tamamlamış oluyorsunuz.

Teklif edilen valizi kabul etmiyorsanız veya valiz / bagaj içindeki eşyaların ispatlanabilir maddi hasarını talep ediyorsanız en az 2 ay sonra hasar ödemesi yapılıyor. Ekim 2015’te kullanılmaz hale gelen valizimi değiştirmeleri veya ücretini ödemeleri için 3 aydan uzun zamandır havayolu şirketinden hala cevap bekliyorum. Önemli olan nokta, havalimanından ayrılmadan bagajınızda oluşan hasarı “Kayıp Bagaj” bölümüne göstermeniz, tutanak tutulması ve bu belgenin bir kopyasını almanız gerekiyor. Sonra dilekçe yazıp, bu belgeyi, uçak biniş kartınızı, kimlik fotokopinizi ilgili havayoluna e-posta veya ofisine elden götürüyorsunuz. Sonuçlanmasını bekliyorsunuz.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

32 Responses to Havaalanında dikkat etmeniz gerekenler