Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Türkiye gümrük ve duty free shop kuralları

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Avrupa Birliği ve Schengen bölgesindeki ülkelerin gümrük mevzuatı %99 aynı ve standarttır. Türkiye’nin gümrük mevzuatı Avrupa Birliği mevzuatına çok yakındır. Yine de her ülkenin gümrük, alışveriş ve vergilendirme kurallarında az veya çok farklılık olabiliyor. Günaydın Gezginler olarak gümrükler ve özellikle de Türkiye’den çıkarken ve Türkiye girişinde yanımızda taşıyabileceğimiz ürünler, eşyalar ve gümrükler hakkında aklımıza takılan sorulara bildiğimiz ve bulduğumuz kadarıyla cevap vermeye çalışalım. Bu yazıyı 1 Kasım 2016 tarihinde güncelledik.

Kuralları uygulayan görevliler bu kuralları esnetme, göz ardı etme veya yorumlama hakkına sahip olmadıkları için kuralları bilmeniz ve buna uygun hareket etmeniz gerekir. Türkiye’den çıkışınızda veya girişinizde, gideceğiniz ülkeye girişinizde veya çıkışınızda karşılaşabileceğiniz önemli kuralları hatırlatmaya çalışalım.

Bordo Pasaport almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne başvuru yapacak
Bordo Pasaport’lar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden (NVİ) alınmakta. https://randevu.nvi.gov.tr/

Yeni tip Bordo Pasaport’un Özellikleri (1 Kasım 2016’dan itibaren dağıtımına başlanan Umumi Pasaport)
1 Kasım 2016’ya kadar kullanılan Bordo Pasaport ile yeni tip Bordo Pasaport arasında tek fark, yeni Bordo Pasaport’un arkasına gizlenmiş bir çip var. Çipin içinde fotoğrafınız, parmak iziniz ve ad soyad doğum tarihi bilgileriniz var. Eski bordo pasaportları kullanmaya devam edeceksiniz 2017 Kasım ayına kadar. Eski Bordo Psaport’unuzdaki vizeler geçerli. Yeni Bordo Pasaport’unuzu alınca geçerli vize sayfalarını bozmadan; eski ve yeni pasaportunuzu taşıyarak vizenizi kullanabilirsiniz.

Türkiye’den yurtdışına çıkarken “yurtdışı çıkış harcı” nedir? Ücreti ne kadar? Yurtdışı çıkış harcını kimler öder?
Yurtdışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile Türkiye’den dışarı çıkarken devlete ödenen harç ücretidir.
7 yaşından küçükler için yurtdışı çıkış harcı ödenmiyor.
Umumi (bordo) pasaport, Hususi (yeşil) pasaport ve Hizmet (gri) pasaport kullananlar yurtdışı çıkış harcı ödemek zorundalar.
Yurtdışı çıkış harcı ücreti Şubat 2013’ten bu yana (Kasım 2016 oldu) halen 15 TL’dir.

Yurtdışı çıkış harcı nereye ödenir? Yurtdışı çıkış harcı nereye yatırılır?
1- Pasaportunuzla bir bankaya gidip yurtdışı çıkış harcı ödersiniz ve size verilen dekontu pasaport kontrolünde görevliye gösterirsiniz.
2- Yurtdışı çıkış harcınızı bankaya ödemediyseniz, havaalanında maliye veznesine gidersiniz, 15 TL’yi verir “yurtdışı çıkış pulu” alırsınız ve pasaportunuzun en son sayfasına yapıştırırsınız. Veya pasaporttan sayfa kazanmak istiyorsanız aşağıdaki yazıyı okursunuz…

Bizi motive etmek: Pasaport, vize, konsolosluk ve gümrük bilgilerini güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Uçak bileti alsanız bilet uçağa binmek için biniş kartı almanız gerekir, nasıl?
Uçak biniş kartınızı almak ve/veya bagajınızı vermek için uçacağınız havayolunun bankosuna gidin, pasaportunuzu verin, varsa bagajınızı verin, biniş kartınızı alın.

Burada önemli 2 ayrıntı:
1- Kabine kabul edilen sıvı maddenizi kontrol edin.
2- Pasaport geçerlilik süreniz kontrol edilir.

1- Uçak kabinine getirebileceğimiz sıvı – jel – akışkan eşyalar nelerdir?
100 ml.’den fazla olan sıvı, krem, jel türü eşyalar ve buna benzer eşyalar kabine alınmaz, valizinizde uçağa alınır.

Valize koyduğunuz eşya uçağa alınması yasak madde ise; yani uçucu, yanıcı, akması, dökülmesi, kokması ihtimali olan eşyalar bagaja ve uçağa alınmaz.

Bagaja vereceğiniz veya kabine (uçakta yanınıza) alacağınız bazı eşyalar Sivil Havacılık Kurumu tarafından kabul edilmeyebilir. Bu eşyaların detaylı listesini Sivil Havacılık Kurumu’nun, havalimanının veya havayolu firmalarının internet sitelerinde bulabilirsiniz.

2- Pasaport geçerlilik süreniz nedir?
Eğer pasaport geçerlilik süreniz vizeli ülkeler için 6 aydan, vizesiz ülkeler için 3 aydan az ise havayolu görevlisi size uçak biniş kartınızı vermez, buna yetkisi var. Pasaport geçerlilik süresini iyi hesaplamanız gerek, çünkü aynı işlemi gideceğiniz ülkenin pasaport girişinde de yapacaklar.

Bunlarla ilgili aklınıza gelen diğer sorular için Pasaportta Kırmızı Damga yazımızı
Pasaport ve Vize ili ilgili sorular için Pasaport ve Vize yazılarımızın tümünü okumanızı öneririz.

Türkiye sınırından çıkışta pasaport kontrolü bölümü
Bilet tamam, bagaj tamam o zaman Türkiye çıkış pasaport kontrolüne geliyorsunuz. Bilet ve pasaport karşılaştırması ve yurtdışı çıkış harcı kontrolü yapılıyor. Hepsi uygunsa pasaporta yapıştırdığını çıkış pulu üzerine; banka dekontu varsa dekonta ve pasaportun arka sayfasına çıkış damgası vurulur ve duty free shop alanına geçersiniz. Sonra uçağa biniş kapısına geliyorsunuz.

Türkiye sınırından girişte pasaport kontrolü bölümü
Uçaktan indiniz, alana girdiniz. Önce pasaport kontrolünden geçerek Türkiye’ye giriş yapıyorsunuz sonra Duty Free Shop bölgesine giriyorsunuz ve bagajınıza kavuşuyor, gümrük kontrol noktasından geçerek giriş bölgesinden çıkıyorsunuz.

Pasaportunuza çıkış ve giriş damgası basılmaması hakkınız var ama…
Günaydın Gezginler farkıyla bir açıklama daha… Böyle bir hakkınız var ama belli şartları da var. Çıkış pulunuzun veya banka dekontunuz olması halinde, pasaport kontrolü yapan görevliye söylemeniz durumunda;
* 40 yaşını geçmiş erkeklerin pasaportuna ve kadınların pasaportuna çıkış ve giriş damgaları basılmaz. Bu kişilerin çıkış puluna veya banka dekontuna mühür basılır.
* Görevli kişi çıkış pulunuza mühür vurmak zorunda, pulun yapışkanını sökmeyin ve bir yere yapıştırmayın ki pula mühür basılsın.
FAKAT;  Yurtdışında cep telefonu aldınız ve Türkiye’de bunu kaydettirecekseniz veya benzer işlemler için pasaportunuza damga basılması gerekiyor.

İster Duty Free – Shop’tan isterseniz şehrin içindeki bakkal veya marketten almış olun, giriş ve çıkışlarda yanınızda taşıyabileceğiniz yiyecek – içecek maddelerinin bir sınırı vardır. Buradaki bilgilerin derlemesi günaydın gezginler tarafından yapılmıştır. Aşağıda verilen detaylı liste sizin ülkeye giriş veya çıkışta taşıyabileceğiniz TOPLAM miktarları anlatmaktadır.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin, 7 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete’de 2009/15481 karar sayısı ile yayınlanan değişikliğine göre Türkiye gümrüklerinde uygulanan yolcu eşya muafiyet listesinin A ve B bölümleri (2016 yılı Ocak ayında bu miktarlar halen geçerlidir)

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin Ek – 9 listesi kapsamındaki eşya listesi
Yolcu beraberinde A tüketim listesinden, B kişisel listesinden ve bunların dışında 430 Euro’luk hediyelik eşya (15 yaşında küçükler 150 Euro’luk hediyelik eşya) ile giriş yapabilir. Hediyelik eşya hakkı; tüketim maddesi veya ticari değerdeki eşya yerine kullanılmaz. Hediyelik eşya hakkınızı vergisini ödemek şartıyla 1500 Euro’ya kadar kullanabilirsiniz (vergisiz hakkınız olan 430/150 Euro’nun vergisi düşülerek).
“A) Tüketim Maddeleri”
Yurda giriş yapan yolcuların beraberinde olmak kaydıyla, bu listedeki eşyaya muafiyet tanınacaktır. Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünler için muafiyet hakkı karşısında yazılı miktarı aşmamak kaydıyla her bir ürün için ayrı ayrı kullanılabilir.
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.
* Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamaz.

“B) Diğer Eşya” bölümlerinden oluşur.
Yurda giriş yapan yolcuların beraberinde olmak kaydıyla kişisel kıyafet, elektronik eşya, spor malzemesi, bebek arabası, hasta veya engelli yolcu zorunlu eşyaları vs.’dir. Bu listeyi de aşağıda bulabilirsiniz.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin Ek – 9 listesi “A- Tüketim Maddeleri Bölümü”
Türkiye’den çıkışta kaç paket karton sigara alınabilir veya Türkiye’ye girişte kaç karton sigara getirilebilir?
a- TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ
1- Sigaralar 600 adet (20 sigara 1 pakette olursa 30 paket sigara veya 10 paket 1 kartonda olursa 3 karton sigara getirebilir veya Duty Free Shop’tan alabilirsiniz)
2- Sigarillolar (her biri 3 gr’dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr.
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.
* Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamaz.

Türkiye’den çıkışta kaç şişe – litre içki alınabilir veya Türkiye’ye girişte kaç şişe içki getirilebilir?
b- ALKOLLÜ ÜRÜNLER
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt. (sert alkollü içki denilen votka, viski, konyak, rakı vb. olarak kabaca 1 şişe içki getirebilir veya Duty Free Shop’tan alabilirsiniz)
2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt. (hafif alkollü içki denilen likör, kokteyl, bira türleri vb. olarak şişenin büyüklüğüne göre kabaca 3 şişe veya 2 şişe içki getirebilir veya Duty Free Shop’tan alabilirsiniz)
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.
* Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamaz.

Bu bilgileri olabildiğince güncelliyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız teşekkürlerinizi facebook sayfamızı beğenerek gösterirseniz çok memnun oluruz. Eğer yardımcı olabildiysek mutlu oluyoruz ve bunu yazılan teşekkürlerden veya facebook beğeni artışından anlıyoruz, teşekkür ederiz.

c- KOZMETİK ÜRÜNLER
600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesini getirebilir veya Duty Free Shop’tan alabilirsiniz.
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.
* Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamaz.

ç- GIDA ÜRÜNLERİ
1- Çay 1 kg.
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg.
3- Kahve 1 kg.
4- Çikolata 1 kg.
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg.
Türkiye’ye getirebilir veya Duty Free Shop’tan alabilirsiniz. İsteyen yolcu 2 kg. çikolata+şeker hakkını tek bir ürün (2 kg. çikolata veya 2 kg. şekerden yapılmış yiyecek) olarak kullanabilir.
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.
* Tütün ve tütün ürünleri ile alkollü ürünlere ilişkin muafiyet hakkından, 18 yaşın altındaki yolcular faydalanamaz.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin Ek – 9 listesi “B- Diğer Eşya Bölümü”
4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesinin Ek – 9 listesi kapsamındaki eşya ve 430 Euro’luk eşya (15 yaşında küçükler 150 Euro’luk eşya) ile yurda giriş yapan yolcular yer alan eşyaya, yolcu beraberinde olmak kaydıyla, muafiyet tanınacaktır.
* Yolcu, karayolu ile Türkiye dışına çıkıp en az üç gün (72 saat) kalmadan dönerse bu haktan yararlanamaz.

a- GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI
1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya
2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası

b- ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA
1- LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)
2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)

c- MÜZİK ALETLERİ
Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet

ç- SPOR VE OYUN ALETLERİ
1- Bir adet kamp çadırı
2- Bir adet dalgıç takımı
3- Bir adet motorsuz şişirme bot
4- Bir adet yelken tertibatlı sörf
5- Bir çift yüzme paleti
6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)
7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)

d- SAĞLIK CİHAZLARI
1- Hasta yolcuya ait yatak
2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk
3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar
4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar
5- Gaz maskesi, koruyucu elbise

e- MUTFAK EŞYASI
Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri

f- DİĞERLERİ
1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu
2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası
3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar
4- Bir adet ütü
5- Bir adet bisiklet
6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)
7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)
8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın
9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla)

Bunlarla ilgili aklınıza gelen diğer sorular için Pasaportta Kırmızı Damga yazımızı
Pasaport ve Vize ili ilgili sorular için Pasaport ve Vize yazılarımızın tümünü okumanızı öneririz.

Duty Free Shop’tan ne kadar sigara alabilirim?
Türkiye’ye girişinizde 3 karton (yani 30 paket yani 600 adet) sigara alabilirsiniz veya yanınızda getirebilirsiniz. Türkiye’den çıkarken 9 karton (1800 adet) sigara götürebilirsiniz ama gideceğiniz ülkenin kaç karton sigaraya izin verdiği çok önemli. Mesela: Avrupa Birliği gümrük mevzuatı “en fazla 1 karton sigara ile Avrupa’ya girebilirsiniz” diyor, ama Macaristan en fazla 2 paket (yani 40 adet) sigarayla Macaristan’a giriş izni veriyor.

Duty Free Shop’tan ne kadar içki alabilirim?
Türkiye’ye girişinizde veya Türkiye’den çıkarken 1 litre sert alkollü (%22 üzeri), 2 litre hafif alkollü (%22’den az alkol) içki alabilirsiniz ama giriş yapacağınız ülkenin kaç şişeye izin verdiği önemli. Türkiye’ye girişte bu adetlerde içki getirebilirsiniz.

Duty Free Shop’tan ne kadar parfüm alabilirim?
Türkiye’ye girişinizde veya Türkiye’den çıkarken 600 ml.’yi geçmeyecek şekilde parfüm türevi sıvı alabilirsiniz ama giriş yapacağınız ülkenin kaç şişeye – ml.’ye izin verdiği önemli. Türkiye’ye girişte bu 600 ml. parfüm getirebilirsiniz.

Duty Free Shop’tan ne kadar çikolata alabilirim?
Türkiye’ye girişinizde veya Türkiye’den çıkarken 1 kilo ile sınırlanan miktarda çikolata alabilirsiniz ama giriş yapacağınız ülkenin ne kadarına izin verdiği önemli. Türkiye’ye girişte 1 kiloya kadar getirebilirsiniz.

Türkiye gümrüklerinden çıkışta ve girişte hangi eşyadan kaç adet alabileceğinizle ilgili bilgi Duty Free Shop’larda yazmaktadır. Alışveriş yaparken sormanızda da yarar var, bu oranlar değişebilir.

Ayrıca gideceğiniz ülkenin konsolosluk veya havalimanının internet sitesinde hangi eşyaya ne kadar adet olarak izin verdiğini kontrol etmeniz iyi olur.

Duty Free Shop’tan alışveriş yaparken pasaport gerekli mi?
Evet gerekli. Duty Free Shop’tan alınan Sigara, içki ve parfüm alışverişinizin yasal sınırlar dahilinde olup olmadığını kontrol etmek ve faturalandırmak için pasaportunuzla alışveriş yapıyorsunuz.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize, konsolosluk ve gümrük bilgilerini güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Duty Free Shop’tan alınan sıvı ve jel ürünleri özel bir güvenlik torbasına koyarak ve torbanın ağzını bantlayarak size teslim edecekler. Bu torbayı açmayın. Açarsanız aldığınız eşyaları uçağa sokamazsınız.

Uçağa biniş kapısına geldiğinizde bilet – çanta – pasaport karşılaştırması yapılır ve içeri geçersiniz. Uçağa yerleştiniz, uçuşunuzu yaptınız, gideceğiniz havalimanına indiniz. Önce uçak kapısından çıkıyor ve pasaport kontrolüne gidiyorsunuz. Kontrolden geçince Duty Free Shop alanında alışveriş yapıp bagaj alımına geçiyorsunuz. Bagaj alıp havalimanından çıkıyorsunuz.

Karayolu gümrük kapılarına göre kimler yolcu sayılmıyor?
Nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri yolcu sayılmazlar. Dolayısıyla bu kişiler, yolcu beraberi eşya muafiyetinden yararlandırılmazlar.

Karayolu ile Türkiye’den çıkış ve girişlerde sürücü ve hizmetlilerin eşya muafiyeti var mı?
Evet, bu kişiler girişte 1 karton sigara, en fazla 100 cl’lik 1 adet alkollü içki ve en fazla 120 ml’lik 1 adet parfümü yolcu girişi yapılan sınır kapılarında açılan mağazalardan satın alabilirler.

Yolcu, sürücü ve araç hizmetlilerinin eşya muafiyeti için yurtdışında kalma zorunluluğu süresi var mı?
Evet var. Yolcu, kara nakil vasıtaları sürücüleri ve hizmetlileri, seyahat ettikleri ülkede, en az üç gün (72 saat) kalmadan dönmeleri halinde Türkiye’ye girişte bu haktan yararlanamazlar.

Her ülkenin farklı gümrük kuralları ve ülkeye giremeyecek ürünler listesi vardır. Örneğin Hollanda’ya peynir ve süt ürünleri girişi yasaktır, Avustralya’ya et ürünleri girişi yasaktır. Gideceğiniz ülkenin gümrük kurallarını araştırıp neleri hangi miktarda ülkeye kabul ettiklerini öğrenmeniz ve kontrol etmeniz iyi olur.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

105 Responses to Türkiye gümrük ve duty free shop kuralları