Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Dört Mevsim Türkiye gezisi

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Türkiye’nin her yeri ayrı bir güzellik. Aynı yere değişik mevsimlerde gidince bile gözünüze farklı geliyor. Mesela Kapadokya bölgesi; her zaman yeraltı şehri, peribacası, çömlek atölyesi, Ihlara Vadisi’ni gezmek gibi fırsatınız olur ama bunun yanısıra kışın giderseniz kar manzarası izlersiniz, ilkbaharda yeşillenen ağaçları ve balonları fotoğraflarsınız, yazın gündüz sıcak olur ama Kızılırmak kenarında dinlenir veya akşam eğlencesine Türk Gecesi’ne gidersiniz, sonbaharda üzüm hasadına katılırsınız…

Türkiye’de Ne zaman Nereye gidilir?
Günaydın Gezginler internet sitesi Türkiye’nin her yerinden ziyaret edildiği için “şurası size yakındır” diyemiyoruz; zaten uçak, hızlı tren ve karayolu bağlantıları sayesinde mesafe kavramları da değişti. Tek tek tüm yerleri ve gidilebilecek noktaları yazmak sayfalar sürer. Bilindik yerler dışında nereye gidilir, alternatif ne yapılır dedik ve kısa olsun diye aylara göre ‘nereye gidilebilir’ listesi yaptık. Günübirlik veya haftasonu bir gece kalmalı veya 4-5 gece konaklamalı gidilebilecek yerleri festival, şenlik, kültür sanat günleri gibi etkinlikleri sıralayalım, değerlendirmek size kalsın. Gitmeden önce hava durumuna bakın, festival şenlik kutlama var mı kontrol edin. Alternatif gezi rotaları ile ilgili bu yazdıklarımızı beğendiyseniz Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Ocak ayında, ‘Ne yapalım?’ (Napalım) diyenlere…
* Kaplıcada keyif yapmak ve termal havuzda dinlenmek için Türkiye’nin hemen her yerinde kaplıca otelleri bulunuyor. Ayder, Kurşunlu kaplıcaları, Amasya, Divriği, Afyon Gazlıgöl, Kütahya, Oylat, Sapanca, Bolu, Yalova kaplıca ve spa, Haymana, Balçova, Denizli ve Karahayıt kaplıcaları, Kapadokya, Kızılcahamam kaplıcaları ve diğer kaplıca spa merkezleri olabilir.
* Kayak için bilindik ve vazgeçilmez yerlerin biraz dışına çıkın; mesela Isparta Davraz, Erzincan Bolkar, Bayburt Kop Dağı kayak merkezlerini deneyebilirsiniz.
* Hamsi ve deniz festivali, özellikle Trabzon’a özgüdür ama Sinop’tan Arhavi’ye kadar Karadeniz sahili boyunca farklı tarihlerde pekçok yerde yapılır.
* Deve güreşi şenlikleri İncirliova, Selçuk, Burhaniye, Germencik, Bodrum, Torbalı, Yatağan, Kumluca, Ödemiş ve diğer ilçelerde yapılıyor. Aslında deve güreşi şenlikleri Kasım Nisan ayları arasında Aydın Balıkesir İzmir Muğla Denizli Antalya Manisa Çanakkale illerindeki pek çok ilçede düzenlenir. Merak etmeyin deve güreşinde develer birbirine saldırmaz, sırtlarındaki yüklerle birbirlerini itekleyerek saha dışına çıkarmaya çalışır.
* Zeytin sıkımı şenlikleri için Edremit, Ayvalık, Havran, Akhisar, Söke, İncirliova, Selçuk gibi ilçelere ve hatta köylere gidebilirsiniz.
* Kardan adam festivali eğlenceli oluyor, Rize Ayder yaylasında ocak ayı sonunda yapılıyor, gitmişken Ayder kaplıcasına da girersiniz.
Festival ve şenlikler için ilçe belediye ve kaymakamlıklarının internet sayfalarına bakmanız gerek.

Şubat ayında, okullar tatil…
* Akdeniz ve Güney Ege’de bazı oteller açık, yarım pansiyon veya herşey dahil çalışan otel bulabilirsiniz. Fazla müşterisi de olmaz, sakin ve kısa bir tatil iyi gelebilir.
* Zeytin sıkımı etkinlikleri bitmek üzere, araştırmanızda yarar var.
* “Karlı bir yer olsun, villada şömine yakıp kar manzarasıyla keyif yapalım” diyenlere Kastamonu Daday ve Ilgaz, Tosya Dipsizgöl, Ankara Çamlıdere yaylası, Karabük Pınarbaşı, Rize Ayder, Trabzon Hamsiköy Zigana yaylası ve Antalya Saklıkent’i değerlendirin diyoruz.
* Şubat ayının ilk haftası içinde Kars Çıldır Gölü atlı kızak – cirit şenlikleri ve Çıldır’ın Kurtuluş günü kutlamaları (9 Şubat) yapılıyor, gitmişken Ani Harabeleri’ne de uğrayabilirsiniz.
* Kayak yapmak için Kars Sarıkamış, Artvin Atabarı, Kastamonu Ilgaz, Çankırı Yıldız Tepe veya Burdur Salda kayak merkezleri olabilir.
* Deve güreşi şenlikleri arasında en prestijli müsabakaların olduğu Torbalı, Bergama, Söke, Çine, Turgutreis, Tire, Edremit, Bozdoğan, Nazilli ve Milas ilçelerinde yapılıyor.

Mart ayında, doğa fotoğrafçılığı
* Bolu Sakarya Kocaeli Ankara Eskişehir Isparta Burdur çevresindeki doğa yürüyüşü parkurları ve göllerin çevresini araştırın. Kapadokya bölgesi sakin ve iyi bir fırsat olabilir.
* Kayak yapmak için fırsatınız varsa karlar erimeden Kars Sarıkamış, Erzurum Palandöken, Gümüşhane Zigana veya Antalya Saklıkent kayak merkezleri son şansınız.
* Bahar Kuş Göçü’nü izlemek istiyorsanız mart başında Hatay Belen geçidi, Amik ovası, Şanlıurfa Birecik, Fırat Nehri kıyılarına gidin. Mart ortasında Samsun Bafra, Bursa Manyas veya Kayseri Sultan Sazlığı’nı öneririz.
* Ankara’daysanız Beypazarı İnözü vadisinde Mısır Akbabası (Neopron percnopterus); İzmir’de İnciraltı sahili, Çiğli Çamaltı Tuzlası ve Homa Dalyanı içinde pelikan (Pelecanus) ve flamingo (Phoenicopterus roseus), İstanbul’daysanız boğazın kuzeyinden Avrupa’ya geçen leylekleri (Ciconia) fotoğraflayın.
* Deve güreşlerinde son müsabakalar Köşk, Kemalpaşa, Buldan, Bağarası, Ortaklar deve güreşi, Yalıkavak, Salihli, Didim, Geyikli ve birkaç yerde daha yapılıyor.
* “Biraz eğlence biraz şenlik olsun” derseniz Antalya, Muğla, Aydın, Denizli ve İzmir’de festival, kültür, sanat etkinlikleri başlıyor.
* 18 Mart tarihinde Çanakkale Deniz Zaferi törenleri yapılır ve Şehitler Haftası olarak anma etkinlikleri düzenlenir. Bu tarihte Çanakkale veya Gelibolu’da olmanızı öneririz. 2015 yılı Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl anma olduğu için yıl boyunca Çanakkale’de törenler ve etkinlikler düzenlenecek.
* 21 Mart Nevruz – Bahar Bayramı için Bilecik ve Söğüt’te yapılan kutlamalar güzel olur (Aslında İran ve Azerbaycan’daki şenlikler daha eğlenceli).
* Alaçatı ot ve yemek festivali, 2010 yılından beri mart ayı sonunda yapılır, geleneksel yerel lezzetler ve Ege otları ile yapılan yemekleri denemeniz için tavsiye ederiz.

Nisan’da, kültür gezileri başlar
* İzmir – Kayseri – Mardin hattının güneyindeki şehirler ısındı, Güneydoğu Anadolu (GAP) turu yapmanın tam zamanı. Özellikle Malatya Battalgazi, Harput, Midyat, Mardin, Şanlıurfa, Harran, Halfeti, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Adıyaman’ı görmeniz Kahta Nemrut Dağı’na çıkmanız gerek. Sıcaklar bastırmadan Antakya, Adana, Mersin gezisi yapmanız için son fırsat, Kızkalesi veya Silifke’de deniz sezonu açılır. Karaman 1001 kilise, Kayseri Pınarbaşı, Konya Beyşehir ve Akşehir, Denizli Pamukkale, Eğirdir ve Kovada gezilerinin tam zamanı.
* İstanbul’da lale mevsimi, günübirlik bile olsa Gülhane Parkı, Pier Loti Tepesi ve Haliç, Arnavutköy veya Samatya sahil gezintisi yapılabilir.
* 23 Nisan Agia Georgi (Aya Yorgi – St. George) Günü törenleri, özellikle İstanbul Büyükada ayini – töreni güzeldir ama çok kalabalık olacağı için gitmek ve izlemek biraz zor olur.
* Fotoğrafçılık; Trakya’da leylekleri, Marmara sahillerinde manzarayı, Bursa Kemalpaşa ve Malatya Sultansuyu haralarında yeni doğan tayları fotoğraflamak için ideal bir zaman.
* 25 Nisan’da Gelibolu’da her yıl Çanakkale Savaşları Anzac Günü törenleri – Şafak Ayini yapılacak. 2015 yılındaki törenler Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı olduğu için daha önemli.
* Ege veya Akdeniz’de otelde sakin bir tatil için hala bir şansınız var.
* Kastamonu, Karabük, Düzce, Kırklareli ve Bolu’da mantar toplama ve yemek şenlikleri – etkinlikleri bu dönemde yapılır.

Mayıs ayı, Hıdırellez şenlikleri
* Ankara’nın kuzeyine bahar mevsimi geldi, yani Güdül kiraz ve dutları, Ayaş domatesi büyümeye başladı.
* Hıdırellez kutlamaları her yıl olduğu gibi 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece yapılacak. Hatay’dan İstanbul’a tüm Akdeniz ve Ege kıyıları boyunca kutlanır. Ama özellikle Edirne’de Tunca ve Meriç nehirleri kıyısındaki kutlamaları görmeniz gerek. Bu kutlamalar Trakya’da Kakava Şenlikleri adıyla yapılır.
* Arkeoloji meraklıları hazırlanın, kazı ve gezi sezonu başlıyor. Konya Çatalhöyük ve Boncuklu Höyük, Gaziantep Zeugma ve Dülük, Mersin Soli Pompeiopolis, İzmir Limantepe ve diğer pekçok şehir, köy dağın başındaki antik kentimizde yapılacak kazılar için kendinizi veya gruplarınızı hazırlayın.
* Kemaliye, Divriği, Amasya ve Toros dağlarına keşif amaçlı gezi yapma zamanı.
* 5 Mayıs’tan itibaren Sarıkeçi yörükleri Konya, Karaman, Adana, Mersin ve Osmaniye ovalarından Toros dağlarına çıkmaya başlar. 2015 yılında Sarıkeçililer Geleneksel 10. Göç Yürüyüşü etkinlikleri 22-25 Mayıs 2015 tarihleri arasında Alibeyhüyüğü Mahallesi – Abaz Dağı Mevki ÇUMRA / KONYA adresinde düzenlenecek.
* Adana Çukurova, Şanlıurfa Harran ve Diyarbakır’da karpuz hasadı zamanı, hasat şenliklerini araştırın.

Haziran ayında, Karadeniz yayla şenlikleri
* Havalar ısınınca Karadeniz’de yaylaya çıkış başladı. Yaylada buluşma adına yapılan şenlik ve festivaller arasında en bilinenleri Karadeniz’de yapılan yayla şenlikleridir. Trabzon Sis Dağı Kadırga şenlikleri, Tonya ve Düzköy yayla şenlikleri, Maçka Şolma,
* Haziran 3. haftasında Artvin Kafkasör boğa güreşi şenlikleri, Artvin şehir merkezinden 15 km ileride yapılıyor.
* Kiraz ve dut şenlikleri var; Lapseki, Tekirdağ, Nevşehir, Güdül ve diğer ilçelerdeki etkinlikler ilginç olabilir.
* 2. veya 3. hafta yapılan Zonguldak Ereğli kiraz festivalini kaçırmayın, hem yemelik hem fotoğraflık harika olur, gitmişken birkaç günlüğüne deniz tatili de yaparsınız.
* Ardahan Damal ilçesinde her yıl 15 Haziran – 15 Temmuz arasında Karadağ ve güneş bize ışık oyunu yapar ve Ata’mızın bu topraklarda olduğunu hatırlatır. Ölmeden görmeniz gereken bir görüntü ve birkaç gün kalmanız gereken huzurlu bir ilçe (gelirken Damal bebeklerinden getirin).
* 23-28 Haziran 2015 tarihleri arasında Bozcaada “Mercedes-Benz Go Bozcaada Festivali” düzenlenecek. Yarışma, konser, gezi, söyleşi ve “Mercedes-Benz Kiteboard Avrupa Şampiyonası” düzenlenecek. Bozcaada Çayır Plajı bölgesinde yaklaşık 120 kiteboard sporcusu şampiyonluk için yarışacak.

Temmuz’da, yayla tatili
* Havalar ısınınca Akdeniz’de otel tatiline alternatif, Karadeniz yaylalarına şenlikler için gittiyseniz yayla evlerinde birkaç gün konaklayın. Bazı yaylalarda cep telefonu çekmiyor, çok güzel bir tatil olur. Örnek: Rize Çamlıhemşin Samistal yaylası, Sal, Pokut, Amlakit yaylaları, Palovit, Ovit, Mezovit yaylaları iyidir.

Ağustos sıcağında, Doğu Anadolu iyi olur
* Akdeniz’de nem ve yüksek ısı yerine, Doğu Anadolu’da akşam ceket giymek keyifli oluyor. Kars Boğatepe eko köyü, Sarıkamış, Ardahan, Artvin Yusufeli, Şavşat Karagöl, Ardanuç Hatila milli parkı, Borçka Macahel harika olur. Tatvan veya Van’da iseniz göl kenarına giderken kesinlikle mont – kazakla gidin.
* 15 Ağustos Meryem Ana Günü törenleri, kalabalık olduğu için izlemeniz çok zor ama uzaktan bile olsa fotoğraflayabilmek çok güzel olur. Özellikle Selçuk Meryem Ana Evi, Trabzon Sümela Meryem Ana Manastırı, Midyat Mor Gabriel (Deyr-ul Umur) Manastırı, Mardin Mor Hananyo (Deyr-ul Zaferan) Manastırı, Antakya Ortodoks Kilisesi veya St. Pierre Kilisesi ve Beyoğlu St. Antuan Kilisesi gibi önemli ibadethanelerdeki ayinden sonra düzenlenen törenler ilginç olabilir.

Eylül ayında, bağbozumu ve üzüm festivalleri
* Sonbaharın en güzel meyvesidir üzüm. Bağbozumu şenlikleri zamanı gelince Bozcaada bağbozumu, Gökçeada, Nevşehir, Kalecik ve Pamukkale bağbozumu etkinlikleri çok eğlenceli geçer. İster üzüm olarak, ister şarap olarak tadabilirsiniz. Daha farklı olsun derseniz Elazığ ve Tunceli bağbozumu şenliklerini öneririz.
* Karadeniz’de yayla dönüş şenlikleri zamanı. Yaz aylarında yaylada hazırlanan peynir, tereyağı geliyor, peşi sıra kemençe, tulum ve horon. Ağustos sonundan eylül ortasına kadar yayla dönüş şenliklerine gitmelisiniz.
* Aynı tarihlerde çay şenlikleri de yapılır. Tüm çaylar fabrikalarda işlenmiştir ve eğlence zamanı geldi.
* Kültür ve fotoğraf turu için Karabük Yenice ormanları, Kastamonu Azdavay ve Pınarbaşı, Sinop Erfelek şelaleleri, Ordu Mesudiye ve Aybastı taraflarında yaylalar bu mevsim çok güzel olur.
* İstanbul Caz Festivali sezonu başlıyor.

Ekim ayında, havalar soğumadan hasat şenlikleri…
* Zeytin hasatı Ege Bölgesi’nde başladı. Hasat başlayınca zeytinin başkenti sayılan Akhisar’da, Aydın ve Edremit’te zeytin hasat şenlikleri var, kesinlikle görmeniz gerekir.
* Elma, nar, ceviz ve armut hasat şenlikleri var. Eğirdir, Burdur, Göksun, Seben, Amasya ve Kaman şenlikleri güzel olur.
* Kültür – fotoğraf gezisi yaparken yöresel lezzetlere bakalım diyenler için Yozgat Sorgun, Tokat, Turhal, Niksar, Zile, Ballıca mağarası, Amasya Borabay Gölü, Samsun Çarşamba kuş cenneti, Vezirköprü Şahinkaya barajı, Bafra Kızılırmak Deltası güzel ve farklı bir keşif olur.
* Batı’da rafting zamanı; Düzce Melen Çayı, Düzce Dirgine Çayı,

Kasım ayı, kar yağmadan önce
* Zeytin hasadı şenlikleri için son fırsat; Milas ve Ayvalık şenliklerini yakalayın.
* Deve güreşi şenlikleri başladı; Salihli, Karpuzlu, Bergama ve birkaç ilçede sezonun ilk müsabakaları yapılacak.
* Elma şenlikleri için Kağızman,

Aralık’ta, narenciye bahçeleri ve kar birarada
* Koçarlı, Lapseki, Didim, Bergama, Demre ve Belevi’de deve güreşi şenlikleri yapılıyor.
* Mersin, Silifke, Kumluca, Korkuteli, Finike, Kaş ve İzmir’e kadar kıyı boyunca narenciye hasatı ve şenlikler başlar. Silifke, Finike ve Kumluca’daki etkinlikler festival havasındadır.
* 5 Aralık’ta Demre’de Noel Baba (St. Nicholas) festivali var. Hem Demre hem narenciye hem de kısa süreli otel dinlencesi olabilir.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

Bir cevap yazın