Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Abant Gölü Tabiat Parkı

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

100_3974Ocak ayının ortasına geldik, kış geldi. Haftalardır Ankara’dayız, uzun tatil yapamadık. Hem hava, hem iş yoğunluğu nedeniyle bunaldık. En azından hafta sonu günübirlik bile olsa şehirden kaçarak hem kendimize kısa bir dinlence yaratalım, hem de temiz havası, manzarasından faydalanabileceğimiz, biraz da mangal partisi yapabileceğimiz bir yere gidelim dedik. Ankara’ya 2-3 saat uzaklıkta olan Beypazarı, Abant, Amasra, Güzeldere Şelalesi, Gölyaka – Efteni, Melen Çayı, Gölcük, Gölbaşı – Mogan Gölü, Eymir Gölü, Ilgaz, Sivrihisar, Eskişehir, Kızılcahamam, Çamkoru – Çamlıdere, Işıkdağı, Çubuk Karagöl, Ayaş, Güdül, Mudurnu, Çayırhan, Nallıhan, Sarıyar Barajı, Bayındır Barajı, Kaman, Yedigöller, Seben gibi yerler arasından birini seçeceğiz. Bolu – Abant Gölü’nü seçtik; hem mangal için uygun, hem de Ankara’ya 3 saat mesafede. Bu yazıda size Bolu İli’nin önemli yeşil alanı, tabiat parkı olan Abant Gölü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

100_3938Abant Gölü Tabiat Parkı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının Önemli Bazı Özellikleri
Krater ve birikinti gölüdür. Tabiat Parkı’nın deniz seviyesinden yüksekliği 1400 m. ile 1700 m. arasında değişmektedir. Göl çevresi yaklaşık 1500 m. yükseklikte bulunmaktadır.
21 Ekim 1988 günlü Bakanlar Kurulu kararıyla Abant Gölü Tabiat Parkı ilan edilmiştir.
Abant Gölü’nün genişliği 127 hektar, tabiat parkının tamamı 1196 hektar genişliğinde. Göknar, çam, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak ve yabanıl meyve ağaçlarının oluşturduğu bir ormandır.
Abant Gölü içerisinde Abant Alası (Salmo trutta abanticus) adı verilen endemik tür tatlı su balığı yaşamaktadır. Avlanması ve dolayısıyla yenilmesi yasaktır.
Memelilerden Abant Fındık Faresi yalnızca Abant Tabiat Parkı’na ait endemik tür olup; bunun dışında Türkiye’deki endemik türlerden Küçük Taraklı Semender de bulunmaktadır.
Aynı zamanda bu bölge Kızıl Geyikler için uygun bir yaşam alanıdır.
Abant Gölü Tabiat Parkı içerisinde 51 tanesi endemik (bölgesel yetişen tür) olmakla birlikte, 660 bitki türü ve 150 liken türü kaydedilmiştir.

100_4037Bolu Abant Gölü’ne (Abant Tabiat Parkı) nasıl gidilir?
Abant Gölü Bolu’nun batısında, Mudurnu İlçesi’ne bağlı bir belde olup, Düzce ili sınırındadır. Abant Gölü, Bolu merkezden 35 km (35 dakika), Ankara’dan yaklaşık 230 km (3 saat), İstanbul Avrupa yakasından yaklaşık 280 km (5 saat, köprü geçişi dahil), İstanbul Anadolu yakasından 250 km (3,5 saat) uzaktadır. Ankara İstanbul otoyolunun Bolu Batı Çıkışı (Abant Çıkışı) gişelerinden çıktıktan sonra Devlet Karayolu (E5 yolu) Abant Kavşağı’na geliyorsunuz ve tabelalar sizi Abant’a doğru yönlendiriyor. Abant kavşağında anayolun güneyinde (güneş tarafında) olan yola girdikten yaklaşık 20 km sonra Abant Gölü’ne ulaşıyorsunuz. Abant’a giden yol boyunca küçük lokantalar, mangal yerleri, kasaplar ve Abant Su Şişeleme Fabrikası göreceksiniz. Tereddüt ederseniz yoldaki birine Abant yolunu sorun.

Aracınız yoksa Abant Gölü’ne gelmek için 2 seçeneğiniz var; dolmuşa binmek veya otostop yapmak. Dolmuşlar Bolu merkezden her saat başı kalkıyor ve Abant kavşağından yolcu alarak göle doğru yola devam ediyor. Bolu’dan yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor, 2015 yılı dolmuş ücreti için 10 TL. Otostop yapmak bedava ama araç bulmak zor oluyor.
Bunların dışındaki ulaşım seçeneği ise Abant – Gölcük turuna katılmanız. Bir seyahat acentası ile günübirlik bir tura katılarak hem Abant hem de Gölcük gezisi yapabilirsiniz. Hem daha ekonomik, hem de daha programlı oluyor.

Abant’ta tesis, otopark ve diğer olanaklar neler?
Abant Gölü çevresindeki belirli alanlarda (piknik alanları) mangal yakabilirsiniz ama lütfen ateşiniz ormana ve çevreye zarar vermesin.
Abant Tabiat Parkı içerisinde 3 otel, 1 motel, 1  kapalı restoran, göl kenarında 1 kafeterya ve Yöresel Ürünler Pazarı bulunuyor. Abant’ta tesisler, üstü kapalı ve açık çardaklar, piknik masaları, tuvaletler, çöp tenekeleri ve otoparklar ile Abant Gölü piknik yapmanız için ideal bir yerdir. Tüm tesisler yaz – kış açık.
Abant Gölü’nde yüzemezsiniz, dip akıntısı ve zemin balçıklaşması olduğu için tehlikeli. Tehlikeli olduğu için göle girmek yasak.

100_3939Abant’ta ihtiyacınız olabilecekler neler? Abant’ta nerede ne var?
Abant Tabiat Parkı’nın kapısından girdikten 50 m sonra solunuzda, gölün kenarında, büyük otopark var. Otobüsler burada durur, soldaki yol sizi Büyük Abant Oteli’ne götürür. Büyük otopark ile Büyük Abant Oteli arasında Yöresel Ürünler Pazarı bulunuyor. Büyük otopark aynı zamanda faytoncuların ve ata binmek isteyenlerin geziye başlangıç noktasıdır.
Büyük otoparkın karşısında (sağınızda) Abant Evleri Moteli bulunuyor. Abant Evleri’nden 100 m ileride sağda Abant Palace Taksim Otel var. Abant’a girdikten sonra saat yönünün tersine olacak şekilde gölün çevresini araç ile dolaşabilirsiniz. Kapıdan 300 m. ileride köy yolu ayrımına, ondan 300 m. sonra da Mudurnu yolu ayrımına, ondan 500 m. sonra geniş piknik alanına gelirsiniz. Piknik alanından devam edince 1 km. sonra Abant Köşk Otele gelirsiniz, oradan 1 km. sonra Abant Çamlık Restorana gelirsiniz. Restorandan 300 m. sonra Büyük Abant Oteli’nin önüne gelirsiniz. Otelden 100 m. ileride pazar yeri, pazar yerinden 100 m. sonra büyük otoparka ve giriş kapısına gelerek göl çevresini dolaşmış olursunuz.
Gölün çevresi yaklaşık 7 km.’dir. Gölün çevresini yürüyerek dolaşmanız ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yavaş tempoda yaklaşık 1,5 saat sürer. Kışın kar olacağı için yürüme süreniz 2 saati geçer.
Gölün çevresindeki yol 2 otobüsün yan yana geçebileceği genişlikte ve asfalttır. Aynı zamanda yürüyüş için de uygundur.
Gölün güney doğu tarafındaki piknik alanı çevresinde yol üzerine de park edilebilirsiniz.

100_4021Abant Gölü çevresindeki belirli alanlarda (piknik alanları) mangal yakabilirsiniz ama lütfen ateşiniz ormana ve çevreye zarar vermesin.
Abant Gölü ve çevresinde bakkal yok. Bu nedenle gazete, dergi, sigara gibi şeyler bulamazsınız, giderken yanınızda götürün.
Otellerin havuzu, hamamı, saunası, restoranı, vs… her şeyi var; yeme – içme sıkıntısı çekmezsiniz. Güneşte yanmak istemiyorsanız şapka, gözlük, yürüyecekseniz güneş kremi gibi şeyler götürmeniz gerek. Pazarda şişe su, içecek ve dondurma gibi serinleticiler bulunmakta.
Kapalı alan oldukça az ve kullanım kısıtlı olduğu için sonbahar, kış döneminde giderseniz ve yağmur yağarsa Abant sizin için ıslak bir yer olacaktır. Buna göre şemsiye, yağmurluk, yedek kıyafet götürmeniz iyi olur.

Abant Tabiat Parkı ve gölüne ne zaman gidilir?
100_4045Abant’a yılın her zamanı gidebilirsiniz. Yol açık, tesisler çalışır durumda. Fayton veya ata binmek, bisiklet sürmek gibi aktiviteleri Abant’ta her zaman yapabilirsiniz.Aralık, ocak, şubat aylarında Abant Gölü kıyısında kar mangalı yaparsınız, fayton veya at gezintisi yapabilirsiniz. Çok kalabalık değildir, bu nedenle çok güzel doğa ve buz fotoğrafları çekebilirsiniz. Hatta yamaçtan aşağıya kızak, bot veya şambrel (şişme iç lastik) ile karda kayma keyfi bile yaşarsınız. Hava soğuktur tedbirinizi alın.
Mart ve kasım aylarında Abant’ta yerde kar kalıntıları, taşlaşmış buz bölgeleri olabilir. Şansınıza göre hava yağışlı veya güneşli olur. Mangal ve gezinti, fotoğraf çekmek ve taze temiz hava solumak için en iyi aylardır. Özellikle kasım ayı Bolu ormanları için renk değişimi olan, ormanın kırmızı ve kırmızı tonlardaki renklerin yoğunlaştığı aydır. Ressamlar ve şairler için Abant’ın ilham perisi sezonu sayılır.
Nisan, mayıs, eylül, ekim aylarında Abant’ta hava ısınmaya başlar. Mangal ve gezinti için ideal bir dönem. Hava dengelidir. Bazı günler yağmur geçişi veya bulutlanma olur ama büyük çoğunlukla hava açık ve güneşli olur. Uçurtma uçurmak için nisan ve ekim ayları en iyi dönemdir. Mayıs, haziran ve ekim aylarında uçurtma uçurmak isterseniz Mudurnu yolundaki tepelere çıkmanız veya Abant Gölü’nün batısında kalan Çepni Köyü yaylalarına gitmeniz gerekir.
Haziran, temmuz, ağustos aylarında Abant Gölü için kısa süreli yaz gelmiş demektir. Arılar ve çiçekler için eşsiz buluşma zamanı, 1400 metrede güneşlenmek ve çok hızlı bronzlaşmak isteyenler için yanma fırsatı.

100_4052

Sonuç olarak
Abant Gölü’ne geldik, mangal yaptık, yemek yedik, yürüdük, faytona bindik, çayırda biraz uyuduk. Sonra yöresel pazardan alışveriş yaptık. Odun ateşinde çay demledik. Akşamüstüne doğru mangal ateşini söndürdük ve Abant’tan ayrıldık. Bolu Gölcük’e fotoğraf çekmeye ve güneşin batışında çay içmeye gidiyoruz.

Abant Gölü çevresindeki belirli alanlarda (piknik alanları) mangal yakabilirsiniz ama lütfen ateşiniz ormana ve çevreye zarar vermesin.

Biz günübirlik geldik ama konaklama gelecekler için Abant Gölü kenarında ve Tabiat Parkı’nın hemen dışarısında olan konaklama yapabileceğiniz yerlerin isimlerini ve telefon numaralarını verelim.

Günaydın Gezginler olarak iyi geziler, iyi tatiller, mutlu ve sağlıklı günler dileriz.

100_3947

Abant Gölü kenarındaki (Abant Tabiat Parkı içerisindeki) tesislerin telefon numaraları

Büyük Abant Otel : 0374 224 50 33
Abant Palace Otel : 0374 224 50 12
Abant Köşk Tesisleri : Abant Palace Otel’e bağlıdır.
Abant Motel telefon numarası:
Abant Göl Gazinosu restoran : 0374 224 50 45

Abant Tabiat Parkı dışında kalan, yol kenarındaki tesislerin telefon numaraları

100_4041

Abant Petro Club villaları : 0374 225 28 70
Abant Yeşil Ev Motel : 0374 237 11 49
Doğa Köşkü Abant Pansiyon: 0374 237 11 07
Karaçay Restoran : 0532 727 35 44
Abant Piknik – Alabalık : 0535 887 35 23

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

One Response to Abant Gölü Tabiat Parkı

Bir cevap yazın