Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Vize başvurusu için gereken belgeler neler?

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Yeşil (Hususi) Pasaport veya Bordo (Umumi) Pasaport için gitmek istediğiniz ülkenin vize uygulaması varsa “vize başvurusu” yapmanız gerekiyor. Başvuru için yapılması gereken işlemler ülkelere göre az veya çok farklı olabilir ama genel hatlarını itibariyle Schengen vize başvurusu için istenen evrakları aşağıda sıralamaya çalıştık. Günaydın Gezginler olarak burada yazdığımız bilgiler turistik – gezme – kısa süreli bulunmayı amaçlayan ziyaretler için gereken işlemleri kapsamaktadır. Yerleşmek, iş görüşmesi, fuar ziyareti, ticari bağlantı, davet, çalışmak, transit geçiş vizesi, yurtdışı görev, okumak, sağlık gibi nedenlerle yapacağınız vize başvurularında istenecek belgeler farklıdır. Bu belgeleri ilgili ülke konsolosluğundan, elçilik internet sitesinden veya vize danışmanından kontrol etmenizi öneririz. Bu yazımız 01 Nisan 2018 tarihinde güncellendi.

Pasaport için nereye başvurulur, pasaport nereden alınır?
2 Nisan 2018’den itibaren Pasaport almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü birimlerine başvuru yaparak pasaportunu alacak.
Ehliyet – Sürücü Belgeleri de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından veriliyor

Yeni tip Bordo Pasaport 28 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı KHK ile Bordo Pasaport verme yetkisi Emniyet Müdürlüğü’nden alındı. 2 Nisan 2018’den beri tüm pasaport başvuruları (Bordo Yeşil Gri) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılıyor. TC kimlik kartı ve sürücü belgesi – ehliyet gibi pasaport başvurunuzu da NVİ’ye yapacaksınız. https://randevu.nvi.gov.tr/

Yeni tip (2. nesil) Bordo Pasaport’un Özellikleri (1 Kasım 2016’dan itibaren dağıtımına başlanan Umumi Pasaport)
1 Kasım 2016’ya kadar kullanılan Bordo Pasaport ile yeni tip Bordo Pasaport arasında tek fark, yeni Bordo Pasaport’un arkasına gizlenmiş bir çip var. Çipin içinde fotoğrafınız, parmak iziniz ve ad soyad doğum tarihi bilgileriniz var. Önceki bordo pasaportları süresi bitene kadar kullanmaya devam edeceksiniz.

ÖNEMLİ: 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ülkeleri vizesi (yani Schengen vizesi) vize başvurusu yapan kişinin konsolosluğa parmak izi vermesini istiyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri vs gibi ülkelere gidecek olanlar 25 Eylül 2014’ten itibaren konsoloslukta parmak izi vermek zorundalar. Schengen bölgesi için vize başvurusu yaparken konsolosluğa verilen parmak izinden sayesinde 5 yıl boyunca yapacağınız Schengen başvurusunda parmak izi vermeniz gerekmiyor.

Pasaport başvurusu yaparken verdiğiniz parmak izi konsolosluk için geçerli değildir, vize başvurusu yapanlar konsoloslukta parmak izi vermek zorundadır.

Vize başvurusunda sizden belgeleri isteyenler kişiler değil, devletlerdir. Hangi belgelerin gerekli – zorunlu olduğuna ben veya siz değil, gitmek istediğiniz ülke karar veriyor. Vize için istenilen belgeler konusunda konsolosluklardaki görevlilerin yapabilecekleri bir şey yok, kurallar neyse onu uyguluyorlar. Bu nedenle istenen belgeleri tam ve eksiksiz olarak hazırlamanız gerek. Her ülke farklı belgeler veya aşağıdakilere ek belgeler isteyebilir. Günaydın Gezginler olarak aşağıdaki bilgileri derledik, düzenledik, vize başvurusu yapacak olanların umarız işine yarar.

Yurtdışı tur düşünenlerin okumasını öneriyoruz: Yurtdışı tura giderken dikkat etmeniz gerekenler

Vize nasıl alınır?
Belgelerinizi tam olarak hazırlamanız; malınızın mülkünüzün olması; konumunuz, durumunuz vize alabileceğiniz anlamına gelmez. Onlarca kez yurtdışına gitmiş kişilerin bile uçak bileti tarihinde hata yaptığı veya yanlış adres verdiği ve benzeri nedenlerle vize alamadığı oluyor. Belgelerinizi tam ve düzgün hazırlayıp vize başvurusu yapın.

Bizim önerimiz, vize başvurunuzu vize danışmanı ile yapın, az bir masraf karşılığında size zaman kazandırır.

Pasaport ve vize ile ilgili diğer yazılarımız
Pasaport defter ve harç ücretleri (Türk pasaportlarının ücretleri) yıllık ne kadar?
Hangi ülkeler hangi Türk pasaportlarına nasıl bir vize uyguluyor?

Umumi – Bordo pasaport sahipleri hangi ülkelere vizesiz gidebilir?
Umumi Hususi Gri pasaport nasıl alınır?
Vize başvurusu için hangi belgeler gerekir?
Pasaport ve vize ile ilgili bazı soru – cevaplar
Duty Free Shoptan alınabilecek ve Türkiye’ye getirilebilecek eşya hakkı

Yurtdışına çıkışta vize başvurusu aşamaları
A- Kontrol: Vize başvurusu için eldeki belgelerinizi kontrol ettiniz mi?
B- Randevu: Vize başvurusu için randevu alınması gerekiyor mu?
C- Belgeler: Vize başvurusu için herkes için gereken ilk 10 belge neler? Hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor?
D- Ödeme: Vize ödemesini nereye yapacaksınız?
E- Başvuru: Vize başvurusuna – görüşmeye gitmek
F- Vize Başvuru ücreti ne kadar?
G- Sık Sorulan Sorular

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve ilgili konuları güncel bilgiler halinde tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Öğrenci pasaportu, ev hanımı pasaportu, emekli pasaportu diye bir pasaport yok. Gideceğiniz ülkeye göre pasaport değişmez; yani Almanya’ya gidecekseniz eflatun pasaport, Japonya’ya gidecekseniz turuncu pasaport diye birşey yok; bordo veya yeşil veya gri veya siyah renkte pasaport olur.

Türk Pasaport türlerinin ne olduğunu vize ve pasaport yazılarımızda yazdık. Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız, yazdıklarımızı beğendiyseniz facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

A- Kontrol: Vize başvurusu için eldeki belgelerinizi ve kendi sicil durumunuzu kontrol ettiniz mi?
1- Gideceğiniz ülkenin vize uygulamasını kontrol etmelisiniz. Günaydın Gezginler Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olanlara vize uygulamaları yazısını okumanızı öneririz.
2- Elinizde pasaportunuz yoksa pasaport başvurusu yapmanız gerek. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
3- Pasaportunuz 10 yıldan eski ise vize alamazsınız, pasaportunuzu yenilemeniz gerekli. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
4- Pasaportunuz gittiğiniz ülkeden çıkış tarihinden sonra en az 6 ay daha geçerli olmalıdır, değilse pasaportunuzu yenileyin. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
5- Geçerlilik tarihi biten pasaportların süresi uzatılmıyor, yeniden pasaport çıkartıyorsunuz. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
6- Eski tip pasaportlar (barkod – çip olmayanlar) Nisan 2014’te geçersiz oldu. Yani bu pasaportlarınızla yurtdışına çıkamazsınız, yeni pasaport çıkartmalısınız. Günaydın Gezginler Pasaport başvurusu yazısını okumanızı öneririz.
7- Vize fotoğrafı ile pasaport fotoğrafı ölçüleri birbirinden farklıdır, fotoğraf çektirirken “şu ülke vizesi için fotoğraf çektiriyorum” diyerek belirtin. Ülkeler arasında bile milimetrik olarak fotoğraf farkı var.
8- Elçiliğe vereceğiniz tüm belgelerin fotokopilerini de hazırlayın.
9- Her ülke kendine göre bir prosedürle vize işlemi yapmaktadır. Konsoloslukların istediği dilekçe tipi, belge ve bilgiler farklı olmaktadır. Vize danışmanı ile başvuru yapmanız zaman ve para kaybetmenizi engeller.
10- Hakkınızda açılmış eski bir dava, ödemediğiniz bir maliye – vergi – SSK para cezası veya benzer bir nedenle yurtdışı çıkış engeliniz – yasağınız varsa; vize alabilseniz bile gümrük kapısındaki pasaport kontrolünde bu anlaşılıyor ve çıkış yapamıyorsunuz. Adli sicil, adliye veya bir karakoldan bunu kontrol ettirebilirsiniz.
11- 19 yaşından gün almamış genç kişiler kendi başına, anne – baba (ebeveyn) muvaffakatnamesi (onaylama belgesi) olmadan vize başvurusu yapamaz ve yurtdışına çıkamaz. Bu genç, ebeveynlerden birisi ile yurtdışına çıkıyorsa diğerinin, tek başına çıkıyorsa ikisinin de muvaffakatnamesini almak zorundadır.

B- Randevu: Vize başvurusu için randevu alınması gerekiyor mu?
Bazı ülkeler vize başvurusundan önce randevu alınmasını istiyor, bu durumda elçilik önünde sıra beklemiyorsunuz. Günü saati belli olan zamanda elçiliğe belgelerinizle gidiyorsunuz. Bazı ülkeler randevu ücretli almakta ve ön incelemenizi yapmakta.

C- Belgeler: Vize başvurusu için herkes için gereken ilk 10 belge neler?
Turistik olarak bir ülkeye gidecekseniz bir tura katılıyorsunuz veya kendiniz gezmek için gidiyorsunuz
Tura katılıyorsanız bununla ilgili seyahat acentanız size ilk 4 maddedeki şu belgeleri vermeli:
1- Kayıt formu: Katılacağınız turun programı ve başvuracak kişilerin kimlik bilgileri, turun başlangıcı, süresi, içeriği, fiyatı gibi bilgilerin bulunduğu kayıt formu.
2- Ulaşım belgesi: Uçak rezervasyonu – uçak biletiniz veya gemi – feribot biletiniz veya otobüs – tren biletiniz.
3- Konaklama belgesi: Kalacağınız süreyi ve kalacağınız oteli gösteren, otel onaylı konaklama belgesi.
4- Yurtdışı seyahat sigortası: Avrupa veya tüm Dünya olmasına göre değişen, en az 30.000 Euro teminatlı, gideceğiniz ülkeyi, kalacağınız süreyi kapsayan yurtdışı seyahat sigortası.
Kendi başınıza gidiyorsanız yukarıdaki bu işlemleri yaptırmanız (uçak, otel, sigorta) ve belgeleri hazırlamanız gerekir.
5- Dilekçe: Seyahat edecek kişi tarafından ilgili ülkenin konsolosluğuna hitaben, el yazısı ile nereye, ne zaman, neden gideceğini ve masraflarını kimin karşılayacağını belirten dilekçe yazması gerekir.
6- Biyometrik fotoğraf: 2 adet, arka fonu beyaz, 3,5 x 4,5 cm boyutlarında, son 6 ay içinde çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren (0 yaş çocuklar için de aynen geçerli) şekilde olmalı. Tam karşıdan çekilmeli, kişinin başı açık, gözlüksüz, saçlar toplanmış, ağız kapalı, yüz donuk ifade ve başınız dik olmalı.
7- Mali durum: Ekonomik durumunuzu gösteren ruhsat, tapu, banka cüzdanı gibi belgelerinizin aslı veya banka onaylı kopyası. Banka – hesap cüzdanınız vize başvuru tarihinden 5 iş günü önce işletilmiş olmalı ve banka hesabınızda en az 1.000 Euro karşılığı TL / döviz cinsinden para bulunmalı. Hesabınızın son 6 aylık hareket durumunu gösterecek şekilde banka cüzdanınız olmalı veya banka hesap dökümünüzün çıktısını alıp bankaya kaşelettirin.
8- Kredi kartınız: Kredi kartınızın veya kartlarınızın son 3 aylık ekstrelerinin / dökümlerinin fotokopileri.
9- İkametgah belgesi: Bazı ülkeler ikametgah – oturduğu yer belgesini istiyor. Muhtardan alıyorsunuz, 10 TL gibi bir ücreti vardır. Hollanda, Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri vize başvurularında bu belgeyi istiyor.
10- Nüfus kaydınızın belgesi: İlçe nüfus müdürlüğünden tam vukuatlı aile toplum kaydı dökümü alıyorsunuz. Bu belge ücretsizdir. Hollanda, Almanya, Fransa, Amerika (ABD), İngiltere gibi ülkeler vize başvurularında bu belgeyi istiyor.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve konsolosluk ile ilgili konuları güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Özel bir kuruluşta çalışanlar, serbest çalışanlar, maaşlı çalışanlar için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak
11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- İşyeri yazısı: İşyerinde çalıştığını gösteren, vize tarihlerini kapsayacak şekilde izinli olduğunu belirten yazı.
13- İşyeri kaydı: İşyerinin ticaret odası kayıt ve faaliyet belgelerinin yeni tarihli aslı ve fotokopisi
14- İşyeri faaliyeti: İşyerinin sicil gazetesi kuruluşu veya güncel biçimi
15- İşyeri yetkilisi: İşyeri sahibinin imza sirküsünün fotokopisi
16- İşyeri aktifliği: İşyeri vergi levhası fotokopisi
17- Kişinin sosyal güvencesi: Kişinin SSK işe giriş bildirgesi fotokopisi
18- Kişinin güvencesinin sürekliliği: Kişinin son 4 aylık SSK prim bildirgesi
19- Kişinin gelir durumu: Kişinin son 4 aylık maaş bordrosu

Kamu kuruluşunda çalışanlar, devlet dairesinde çalışanlar ve Aselsan, TAI, Roketsan, Havelsan vb. kurum personeli için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak
11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- Kurum yazısı: Kurumda çalıştığını gösteren antetli, imzalı, kaşeli resmi yazı.
13- Kurum yurtdışı izin yazısı: Kurumdan alacağı, vize tarihlerini kapsayacak şekilde izinli yurtdışı çıkışı yapacağını belirten yazı.
14- Kişinin gelir durumu: Kişinin son 4 aylık maaş bordrosu veya son 4 aylık maaş hesap ekstresi – hesap özeti (banka kaşeli).
15- Kişinin güvencesinin sürekliliği: Kişinin son 4 aylık SSK prim bildirgesi

Duty Free Shoptan alınabilecek ve Türkiye’ye getirilebilecek eşya hakkı yazımız

Şirket sahipleri, şirket ortakları için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak
11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- Dilekçe: İlk 10 maddedeki dilekçeye göre biraz farklı olarak şirketin antetli kağıdına yazılmalı, seyahat edecek kişi tarafından ilgili ülkenin konsolosluğuna hitaben, el yazısı ile nereye, ne zaman, neden gideceğini ve masraflarını kimin karşılayacağını belirten dilekçe yazması gerekir.
13- Gelir durumu: Şirket sahibi veya ortakları başvurularında şahsi mali durumlarını ve şirket mali durum belgelerini (banka, tapu vs. gibi) hazırlamalı. Banka hesap hareketi güncel ve son 6 aylık olmalı.
14- İşyeri kaydı: İşyerinin ticaret odası kayıt ve faaliyet belgelerinin yeni tarihli aslı
15- İşyeri faaliyeti: İşyerinin sicil gazetesi kuruluşu veya güncel biçimi
16- İşyeri yetkilisi: İşyeri sahibinin imza sirküsünün fotokopisi
17- İşyeri aktifliği: Vergi dairesinden alınacak mükellef belgesi ve vergi levhası fotokopisi
18- SGK durumu: Şirketin SGK borcu olmadığına ilişkin belge

Öğrenciler için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak
11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- Öğrenci belgesi: Okuldan alınmış yeni tarihli öğrenci belgesi
13- Geçim belgesi: Öğrencinin sürekli gelir kaynağı varsa, buna ilişkin belgeler
14- Öğrencinin sosyal güvencesi: Öğrencinin varsa sosyal güvence belgeleri
15- Aile – ebeveyn güvencesi: Öğrencinin durumu 13 ve 14. maddeleri karşılayamıyorsa anne ve babaya ait geçim ve sosyal güvence belgelerinin hazırlanması gerekir. Anne ve babanın durumu yukarıdaki hangi iş – meslek durumuna uygunsa ona göre belgeler hazırlanmalı.

Emekliler için vize başvurusu evrakları
İlk 10 maddeye ek olarak
11- Umumi Pasaport / Bordo Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
Hususi Pasaport / Yeşil Pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyorsa pasaportlarındaki 1 (barkodlu), 2 – 3 numaralı (fotoğraflı) sayfaların ve önceden aldıkları vizeler varsa vize sayfalarının fotokopilerini çektirmeli.
12- Kimlik kartı: Emekli kimlik kartı fotokopisi.
13- Maaş dökümü: Emekli maaşı aldığı bankadan son 6 aylık maaş dökümü.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize, konsolosluk ve belgeler hakkındaki konuları güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

D- Vize ücretinin ödemesini nereye yapacaksınız?
Bazı ülkelere randevu alarak vize başvurusu yapılır. Randevu alarak başvuru yapılan ülkelerin bazıları randevu ücreti istiyor, bazısı istemiyor.
Bazı ülkelerin vize ücreti, başvurudan önce ilgili ülke konsolosluğunun belirlediği banka hesabına TL veya döviz olarak yatırılması gerekiyor. Bazı ülkeler ise vize ücretini başvuru sırasında TL ve döviz olarak almakta.
Bazı ülkeler vize işlemi kontrolü için bir firma ile anlaşmıştır. Başvurular ilgili firmaya yapılır, firma başvuru belgelerinin ön kontrolünü yapar ve eksik – gerekli belgeler konusunda başvuran kişiyi bilgilendirir.
Bazı ülkeler başvuran kişi veya vize danışmanı tarafından doğrudan kendi konsolosluğuna yapılmasını ister. Bazı ülkeler ise vize isteyen kişinin başvuru yapmasını ister. Bunlar her ülkenin kendi konsolosluğuna göre değişmektedir. Hangi ülkenin başvuru için randevu istediği, hangisinin ödemeyi bankaya yatırmanızı istediği gibi bilgileri vize başvurusu yapacağınız ülkenin elçiliğinin internet sitesinde bulabilirsiniz.
Bütün ülkeler vize başvuru ücretini nakit olarak alır, kredi kartı geçerli değildir.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

E- Vize başvurusuna – görüşmeye gitmek
Konsolosluklar genelde sabah 09.00 – 12.00 arasında vize başvurusu işlemlerine bakarlar. Öğleden sonra da pasaport teslimi ve diğer konsolosluk işlemlerini yaparlar. Konsolosluklar günlük belirli sayıda pasaport – vize işlemi ile uğraşırlar. Yani, örneğin günlük 40 pasaport kotası olan konsolosluk her gün en fazla 40 pasaport teslim alır, 41. pasaportu almaz. Konsolosluk randevu almanızı istediyse, size verdiği randevu tarih ve saatinden yarım saat önce belgelerinizle konsolosluğu gitmeniz iyi olur. Eğer “randevuya gerek yok” dedi ise, sizin gibi başka insanların da vize başvurusu yapabileceğini düşünerek, benim önerim sabah 07.00 gibi konsolosluğun önünde olmanız ve sıraya girmeniz iyi olur. Konsolosluk açılınca sırayla başvuru yapacakları alırlar. Belgeleriniz doğru ve tam ise öğlene başvurunuzu alıp, sonucu ne zaman öğreneceğinize dair size bir belge verirler ve başvuru işleminiz tamamlanır. Başvuru yapmak, vize alacaksınız anlamına gelmez. Başvurmak talep etmektir, talebinize olumlu yanıt vize almanızdır. Vize alıp – alamayacağınızı kimse bilemez.

F- Vize Başvurusunda Ne Kadar Ödenir? Vize Başvuru Ücreti Kaç Lira – Euro – Dolar?
Vize almak istediğiniz ülkeye göre vize ücreti değişir. Pekçok ülkeye “aracı kurumlar” ile vize başvuru işlemini yapabiliyorsunuz. Mesela Almanya ve İtalya’ya vize başvurusu yapacaksanız “idata” firmasına başvuru evraklarınızı teslim ediyor ve parmak izi veriyorsunuz. Fransa, Yunanistan, İspanya, Belçika, Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkelerine başvuru yapacaksanız “vfs global” firmasına başvuru evraklarınızı teslim ediyor ve parmak izi veriyorsunuz. ABD (Amerika) ve İngiltere (Büyük Britanya) vize başvurularını kendisi takip ediyor, aracı kurumla çalışmıyor. Rusya’ya gitmek için başvuru yapacaksanız “vhs vize hizmetleri” firmasına başvuru evraklarınızı teslim ediyorsunuz. Dubai vizesi için havayolu firmaları veya yetkili vize hizmet firmalarına başvuru yapabilirsiniz.

Türkiye’den sık gidilen ülkelerden birkaçının Turistik Vize başvurusu 2017 yılı için istediği ücretlerden örnek verelim:
İtalya, Almanya vize başvuru ücreti: 60 Euro konsolosluk vize başvuru ücreti + 30 Euro idata firması işlem bedeli
Fransa, İspanya, Belçika vize başvuru ücreti: 60 Euro konsolosluk vize başvuru ücreti + 30 Euro vfs global firması işlem bedeli
Macaristan, Hollanda vize başvuru ücreti: 60 Euro konsolosluk vize başvuru ücreti + 30 Euro vfs global firması işlem bedeli
Çek, Avusturya, Yunanistan vize başvuru ücreti: 60 Euro konsolosluk vize başvuru ücreti + 30 Euro vfs global firması işlem bedeli
ABD (Amerika Birleşik Devletleri) vize başvuru ücreti: vize süresine ve Turistik vizenin alt türlerine göre değişiyor, internet sitesine belgeleri yüklüyorsunuz, aynı siteye randevu bedeli ödemesini yapıyorsunuz, randevuya gidince başvuru ücreti ödüyorsunuz. Randevu ücreti + vize başvuru ücreti (en az) 220 $ Amerikan Doları
İngiltere (Büyük Britanya) vize başvuru ücreti: vize süresine ve Turistik vizenin alt türlerine göre değişiyor. Vize başvuru ücreti (en az) 180 £ GB Pound (İngiltere Pound’u – Sterlin’i)
Rusya vize başvuru ücreti: 85 $ konsolosluk vize başvuru ücreti + 30 $ vhs vize hizmetleri firması işlem bedeli
Dubai vize başvuru ücreti: elektronik vize başvuru ücreti + aracı firma işlem bedeli olarak 100 $ dolar ile 120 € euro arasında değişiyor.
Kanada vize başvuru ücreti: 33 CAD Kanada doları konsolosluk vize başvuru ücreti + 26 CAD Kanada doları vfs global firması işlem bedeli

Örnek verdiğim ücretler sadece konsolosluk ve evrak teslim yetkisi olan firmaların işlem bedelidir. Başvuru formu doldurmak, vize danışmanlığı, vize evraklarınızı başkasının takip etmesi ücretleri yukarıdaki ücretlere eklenir.

G- Sık Sorulan Sorular
SORU: Vize başvurusunda istenen evraklardan bir tanesi eksik, yine de başvuru yapabilir miyim?
CEVAP: İstenilen evrakların tümünü hazırlayıp başvurun, eksik evrakla başvurduğunuzda vize alamayabilirsiniz.

SORU: Bordo (sıradan vatandaş) pasaportum var. 1 Nisan 2018’da vize başvurusu yapacağım, 1 Ağustos 2018’da yurtdışına çıkacağım ve 8 Ağustos 2018’da geri döneceğim. Pasaportumun süresi 1 Kasım 2018’da bitiyor, bu pasaportla vize başvurusu yapabilir miyim?
CEVAP: Hayır başvuramazsınız. 8 Ağustos’da dönüyorsunuz ama pasaportunuz 1 Kasım’da yani döndükten 3 ay sonra bitiyor. Pasaportunuz, gittiğiniz ülkeden ayrılış tarihinizden sonra 6 ay daha geçerli olmalı. Bu tarihlere göre pasaportunuzun 8 Şubat 2018’ye kadar geçerli olması gerekir. Yeni pasaport çıkartmanız gerekecek.

SORU: 2018 yılı turistik vize ücreti ne kadar?
CEVAP: Her ülkenin istediği vize ücreti farklıdır. Randevu ücreti + Konsolosluk vize ücreti + parmak izi hizmet bedeli + vize danışmanlık hizmeti şeklinde masrafınız olacaktır. Bunların toplam tutarı genelde 2018 yılında Avrupa ülkeleri için ücreti 120 – 150 Euro, Amerika 160 – 300 Dolar, Dubai 170 Dolar, Çin 200 Dolar civarındadır. Vize türüne (ticari, turistik, uzun süreli, öğrenci) ve vize süresine bağlı olarak bu ücretler farklı olabilir.

SORU: Vize başvurusu yapacağım, formu nasıl dolduracağımı bilmiyorum? Ne yapmalıyım?
CEVAP: Şirket veya bireysel olarak vize takibi yapan kişiler bulunmaktadır. Kendiniz yapamıyorsanız, bu kişilerin yardımıyla formu doldurup başvuru yapın. 50 – 100 TL arasında ücret isteyebilirler, ücreti baştan konuşun.

SORU: Başvuru yaptım, vize ücretini de ödedim, vize alır mıyım?
CEVAP: Vize alıp alamayacağınızı kimse bilemez. Pasaportunuzu konsolosluktan aldığınızda bunu öğreneceksiniz.

SORU: Vize alamazsam vize ücretimi geri alabilir miyim?
CEVAP: Hayır. Vize başvurusu yaparken ödenen ücret, vize alamayınca iade edilmez. Para ödemenizin sebebi vize verilmesi için değil, başvurunuzun incelenmesi içindir.

SORU: Vize aldım ama 10 günlük vize vermişler, benim 20 gün orada bulunmam gerekiyor, ne yapmalıyım?
CEVAP: Genelde sizin ulaşım belgenize (uçak bileti veya gemi biletinize) ve talep ettiğiniz kalma sürenize göre vize süresi verilir. Belgeniz veya talep ettiğiniz sürede yanlışlık yaptınız demektir. 20 gün kalmak zorundaysanız, pasaportunuz ve kalma zorunluluğunuzu gösteren belge ile konsolosluğa gitmeniz ve durumu anlatmanız gerek. Kalma zorunluluğunuzu anlar ve kabul ederlerse, genelde aynı belgeleri hazırlayarak ve tekrar ücret ödeyerek vize başvurusu yapacaksınız.

SORU: Bugün 5 Nisan 2018, 15 Nisan 2018’da yurtdışına gideceğim vizem çıkar mı?
CEVAP: Vize alıp alamayacağınızı kimse bilemez. Normal şartlarda randevu alınıp vize başvurusu yapılır ve başvuru yaptıktan sonra 7-15 iş günü içerisinde başvurunuz sonuçlanır. Yani 3 hafta – 1 aylık bir sürede ancak sonuçlanır. Başvuru yapmadan önce vize danışmanı veya konsolosluk ile temasa geçip durumunuzu kısaca anlatın, “başvurun, o sürede sonuçlanır” diyorlarsa hemen yarın başvurunuzu yapın.

SORU: 1 hafta içinde vize almam gerekiyor, mümkün mü?
CEVAP: Hangi ülkeye gitmek için vize başvurusu yapacağınıza bağlı. Vize başvurusu sonuçlandırılması konsolosluklara göre değişir. İlgili ülkenin konsolosluğuna veya vize danışmanına sorun ve buna göre başvurun.

SORU: “Ekspres vize” nedir?
CEVAP: Bazı ülkelerin konsoloslukları acil veya hızlandırılmış olarak vize vermektedir. İstenilen belgeler ile konsolosluğa başvuru yapıyorsunuz ve normal vize ücretinin 2 katı veya fazlası kadar bir ücret ödüyorsunuz.

SORU: Vize başvurusuna gittim, hafta içi olmasına rağmen konsolosluk tatildeymiş.
CEVAP: Başvuru yaptığınız ülkenin de bizim gibi resmi bayramları, dini bayramları ve tatil günleri bulunmakta. Yeni yıl tatili, Kurtuluş Günü, Bağımsızlık Günü gibi resmi bayramları – tatil günleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hemen hemen tüm hristiyan ülkelerin elçilikleri ve konsoloslukları dini bayramları olması nedeniyle 24 – 25 – 26 Aralık’ta Noel bayramı tatili, 31 Aralık – 1 Ocak yeni yıl tatili, ocak ayının 2. haftasında, mart ayının son – nisan ayının ilk haftasındaki paskalya tatilinde ve diğer bazı tarihlerde kapalıdır. Önceden elçiliklerin internet sitelerinden kontrol etmeniz gerekir.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve gezi yazılarımızı sürekli güncelliyor ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

SORU: Pasaportumu aldım vizem çıkmış ama pasaportuma başkasının fotoğrafını yapıştırmışlar, ne yapmalıyım?
CEVAP: Milyonda bir gerçekleşecek hata olmuş demektir. Pasaportunuzu aldığınızda gidiş-dönüş tarihlerinizi, ad-soyad bölümlerini ve fotoğrafınızı kontrol edin. Yanlış bir şey varsa pasaportunuz, T.C. kimliğiniz ve fotoğrafınızla beraber hemen başvuru yaptığınız konsolosluğa gidin, düzeltmesi 2-3 iş günü içinde yapılır.

SORU: Vizenin üzerindeki tarihler ne anlama geliyor?
CEVAP: Vizenin üstünde vize başlangıç tarihi, bunun sağında vize bitiş tarihi bulunur. Bu tarihlerin hemen altında “days” yazan yerde bir sayı görürsünüz, bu sayı ülkede kalabileceğiniz gün sayısını belirtir. Yani, “şu tarihten itibaren” ve “şu tarihe kadar” ülkeye giriş – çıkış yapabilirsiniz ve “days: şu kadar gün” ülkede kalabilirsiniz anlamındadır.

SORU: Vize aldığım ülkeye 10 Mart 2018’da giriş yaptım, vizeye göre 20 Mart 2018’da çıkmam gerekiyor ama ben 25 Mart 2018’da çıkmak istiyorum, vize süresini aşarsam sorun olur mu?
CEVAP: Evet sorun olur. Vize kalma süresini aşarsanız öncelikle gittiğiniz ülkenin çıkışında para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Bu aynı zamanda Türkiye’deki konsolosluğa bildirilir ve muhtemelen ilgili ülkeye “5 yıl giremez” cezası alırsınız. Ayrıca Türkiye girişinde de pasaport polisimiz vize kalma sürenizi aştığınızı fark ederse bir para cezası Türkiye’de ödemek zorunda kalırsınız.

SORU: Vizemi aldım ama pasaportumun üzerine çay döküldü, kuruttum ama pasaportum lekelendi ve vizem bozuk – silik görünüyor, ne yapmalıyım?
CEVAP: Vizeyi veren konsolosluğa pasaportunuzla ve TC kimliğinizle beraber gidin. Durumu anlatıp bu pasaportunuzla ülkeye kabul edilip edilemeyeceğinizi öğrenin. Bu şekilde ülkeye giremeyeceğiniz söylenirse yeni pasaport ve vizeye tekrar başvurmanız gerekir.

SORU: Vizemi aldım, ilgili ülkeye gittim ama havaalanındaki pasaport kontrolünde ülkeye girişime izin vermedi ve beni ilk uçakla geri gönderdiler, ne yapmalıyım?
CEVAP: Yüzbinde bir olacak birşey. Yapılacak çok da bir şey yok. Vize almanız ülkeye gidebileceğiniz anlamına gelir ama ülke giriş pasaport kontrolü ülkeye kabul etmeyebilir. Girişinizi onaylamayan pasaport polisi bunun nedenini size açıklamıştır. Yine de istiyorsanız, Türkiye’ye döndüğünüzde ilgili konsolosluğa dilekçe ile başvurup bunun sebebini sorabilirsiniz.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

310 Responses to Vize başvurusu için gereken belgeler neler?