Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Pasaportta kırmızı damga

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Pasaport, vize, yurtdışı seyahat sağlık sigortası, konsolosluk telefonları, vize verilmemesi, yaşı küçüklerin yurtdışına çıkışı gibi konularda detaylı sorular geldi. Biz de bu özel soruları burada toplayalım ve cevaplayalım dedik. Bu yazı yorumlara – sorulara açıktır. Günaydın Gezginler olarak sorularınıza bakıp cevapları burada yazacağız. Buyrun yorumlarla soru sorabilirsiniz ama lütfen önce ilgili yazılarımızı okuyun, cevap bulamadığınız sorunuz varsa sorun. Pasaport ve vizeyle ilgili sorunlar için hazırladığımız bu yazımızı beğendiyseniz Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, çünkü bu bilgileri güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten emek harcıyoruz, teşekkürler. Bu yazımızı 02 Nisan 2018 tarihinde güncelledik.

Pasaport için nereye başvurulur, pasaport nereden alınır?
2 Nisan 2018’den itibaren Pasaport almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü birimlerine başvuru yaparak pasaportunu alacak.
Ehliyet – Sürücü Belgeleri de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından veriliyor

Yeni tip Bordo Pasaport 28 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı KHK ile Bordo Pasaport verme yetkisi Emniyet Müdürlüğü’nden alındı. 2 Nisan 2018’den beri tüm pasaport başvuruları (Bordo Yeşil Gri) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne yapılıyor. TC kimlik kartı ve sürücü belgesi – ehliyet gibi pasaport başvurunuzu da NVİ’ye yapacaksınız. https://randevu.nvi.gov.tr/

2. nesil Bordo Pasaport’un Özellikleri (1 Kasım 2016’dan itibaren dağıtımına başlanan Umumi Pasaport)
1 Kasım 2016’ya kadar kullanılan Bordo Pasaport ile yeni tip Bordo Pasaport arasında tek fark, yeni Bordo Pasaport’un arkasına gizlenmiş bir çip var. Çipin içinde fotoğrafınız, parmak iziniz ve ad soyad doğum tarihi bilgileriniz var. Eski bordo pasaportları süresi bitene kadar kullanmaya devam edeceksiniz.

Avrupa’ya vizesiz seyahat ne zaman başlıyor? (cevap tarihi 10 Mart 2018)
Şimdilik bu konuda belirsiz tahminlere ve çeşitli demeçlere dayalı tarihler veriliyor. Umumi Pasaport’u (Bordo Pasaport) olanlar için Avrupa ülkelerine (Schengen bölgesine) vizesiz seyahat Başbakanımızın söylediğine göre Ekim 2016’da başlayacakmış ama Mart başındaki toplantıda Türkiye tarafından Haziran 2016 talep edilmişti. Vizesiz dolaşımın olması için pekçok şey yapılması gerekiyor. Günaydın Gezginler olarak bunları özetleyecek olursak; Avrupa Birliği uyum programının yani Türkiye’nin düzenleyeceği kanun ve yönetmeliklerin tamamlanması, Birliğe bağlı komisyonların yapılan düzenlemeleri onaylaması ve Avrupa Birliği üye ülkelerinin “vizesiz dolaşım hakkını” onaylaması (oybirliği) gerekiyor. Verilen sözler ile yapılan işler her zaman tutmayabilir, umarız vizesiz dolaşım hakkı Ocak 2019’da ülkemize verilir (2020 bile zor görünüyor). Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) sahibi olanlar Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına zaten sahipler.

Pasaport ve vize ile ilgili diğer yazılarımız
PASAPORT VE VİZE

Pasaport defter ve harç ücretleri (pasaport ücretleri) yıllık ne kadar?
Hangi ülke hangi pasaporta vize uyguluyor?

Umumi – Bordo pasaport sahipleri hangi ülkelere vizesiz gidebilir?
Yeşil pasaporta vize isteyen istemeyen ülkeler

Umumi Hususi Gri pasaport nasıl alınır?
Vize başvurusu için hangi belgeler gerekir?
Pasaport ve vize ile ilgili bazı soru – cevaplar
Duty Free Shoptan alınabilecek ve Türkiye’ye getirilebilecek eşya hakkı

Almanya’ya hangi pasaport ile gidilir?
Öyle bir pasaport yok ki… Gideceğiniz ülkeye göre veya mesleğinize veya yaşınıza göre pasaport yok. Ev hanımı pasaportu, emekli pasaportu, işadamı pasaportu diye yaptığınız işe göre farklı bir pasaport yok. T.C. vatandaşları için 4 tip pasaport var: Bordo (umumi), Yeşil (hususi), Gri (hizmet), Siyah (diplomatik) pasaportlar.

3 sebepten dolayı ücretsiz pasaport alınabiliyor;
1- Üniversite öğrencisi veya akademik personel olup görevlendirme ile gidecekseniz görev süreniz kadar ücretsiz pasaport veya
2- Yurtdışındayken pasaportunuzu kaybederseniz Türkiye’ye dönüş için ücretsiz geçici belge veriliyor.
3- TBMM’de kabul edilen düzenlemeye göre 25 yaşında küçük öğrencilere de harç bedeli olmadan (sadece defter ücreti karşılığında) pasaport verilmesi kanun haline geldi, detayları aşağıda bulabilirsiniz. Günaydın Gezginler olarak pasaport vize konsolosluk işlemleri detaylarını
pasaport nasıl alınır veya pasaport ücretleri veya vize başvurusu için gereken belgeler yazılarımızda görebilirsiniz.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve konsolosluk hakkındaki konuları güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Pasaportlar gideceğiniz ülkeye göre veya gittiğiniz yerde kalacağınız süreye göre veya gitme amacınıza göre veya mal varlığınıza göre veya cebinizdeki paraya göre değişmez; yani Almanya’ya gidecekseniz eflatun pasaport, Japonya’ya gidecekseniz turuncu pasaport, cebinde 10.000 Euro olana sarı pasaport diye birşey yok.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

Harçsız – Ücretsiz Umumi Pasaport (Bordo Pasaport) nedir?
Türkiye’deki üniversitelerde çalışan öğretim elemanları ile öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı’na onaylatacakları “harçsız pasaport talep yazısı” ile müracaat etmeleri halinde belgede belirtilen süre kadar harçsız pasaport düzenlenir. Turistik geziye gidenlere verilmiyor, öğrenim görevinden dolayı veriliyor. Hazırlanması uzun sürdüğü ve vize süresi sorunu yarattığı için çok kullanışlı değil.

Harçsız Öğrenci Pasaport – Bordo Pasaport’u (Umumi Pasaport) nasıl alınır?
25 yaşın altındaki öğrencilere harç bedeli alınmadan Umumi Pasaport verilmesi 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Günaydın Gezginler olarak takip ettiğimiz habere göre; sadece Pasaport defter bedeli karşılığında; öğrenci olup 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) gençlere verilmesi kararlaştırıldı. Harçsız öğrenci pasaportunu 18 yaşından küçük öğrenciler (19’dan gün almamış olanlar) en fazla 5 yıllık alabilecek, 18 yaşını tamamlamış öğrenciler ise kalan öğrenim süresine veya 25 yaşını tamamlayacağı tarihe kadar geçerli olacak şekilde ücretsiz öğrenci pasaportu alabiliyor. Günaydın Gezginler olarak belirtelim, ücretsiz öğrenci pasaportu almak için öğrenci belgesi ve pasaport defter bedelini ödemeniz gerekiyor. Yurtdışında öğrenci olan Türk vatandaşı öğrencilerin de bu pasaporttan alma hakları bulunuyor.

Pasaport defter bedellerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

18 yaşından küçük çocuklar ve gençler nasıl pasaport alır?
Bununla ilgili çok detaylı yazımızı Günaydın Gezginler Pasaport Nasıl Alınır? yazımızda bulabilirsiniz.

Pasaport ücretini her yıl mı ödüyoruz?
Pasaport ücreti bir kere ödenir. Yani, 10 yıllık pasaport alırsanız bir kereliğine toplam 620,60 TL ödersiniz, 10 yıl boyunca kullanırsınız. 1 yıllık pasaport alırsanız bir kereliğine toplam 250,80 TL ödersiniz, 1 yıl kullanırsınız.

Pasaport ücretimi ödedim randevuya gitmeden pasaport fiyatları arttı, ne olacak?
Pasaport ücretinizi (harç, defter bedelleri) ödediniz, Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden pasaport fiyatları yükseldiyse bankaya gidip aradaki farkı yatırmanız gerekiyor. Bu dekontları da saklayın, pasaport randevusuna giderken tüm dekontları, belgeleri götürmeniz gerekiyor.

Pasaport ücretimi ödedim randevuya gittim, pasaport gelmeden pasaport fiyatları arttı, ne olacak?
Randevuya gittiniz ve işlemler yapıldı siz sadece pasaportunuzun gelmesini bekliyorsunuz. Bir şey yapmanıza gerek yok. Malın parasını ödediniz, teslimatı bekliyorsunuz demektir. Fiyat artışı sizi etkilemez.

Duty Free Shoptan alınabilecek ve Türkiye’ye getirilebilecek sigara, içki, parfüm, çikolata gibi hakkı yazımız

“Pasaporta kırmızı damga basılması” nedir?
İki farklı kırmızı damga (mühür) var:
1- Vizeye başvururken basılan kırmızı mühür – damga, bu mühür sorun değildir, her pasaporta basılır.
2- Vize verilen ülkeden çıkarken basılan kırmızı mühür – damga, bu damgayı yerseniz geçmişler olsun, başınızı ağrıtır. Bunları kısaca açıklayalım.

1. Tip Kırmızı Damga Nedir? Vize başvurusu yapmak için konsolosluğa başvurduğunuzda pasaportunuza kırmızı bir mühür basılır. Bunun anlamı “bu pasaport ile vize başvurusu yapıldı” demektir. Vize verirlerse hazırlanan özel belge (vize kağıdı) bu kırmızı mührün üzerine gelecek şekilde sayfaya yapıştırılır. Böylece başvurunuz olumlu olarak sonuçlanmıştır, siz de kırmızı mühür görmezsiniz. Vize verilmezse pasaportta kırmızı mühür yani pasaportunuzun konsolosluk kabul mührünü görürsünüz. Bunun anlamı “başvuru yaptı, vize verilmedi” demektir. Sorun yok, daha sonra veya başka ülkeden vize almanızı engellemez.
Anladığınız gibi, vize verilmeyenin pasaportuna kırmızı mühür basılmaz; kırmızı mühür basıldıktan sonra vize değerlendirmesi başlar, verilmeyince mühür açıkta kalır. Tekrar vize başvurusu yapabilirsiniz.

pasaport ve vize belgeleri2. Tip Kırmızı Damga Nedir? Vize aldınız, gideceğiniz ülkeye gittiniz ama vize sürenizden uzun kaldınız, eyvah başınız dertte. Gittiğiniz ülkeden çıkarken pasaport polisi kontrol yaparken vize sürenizi geçtiğinizi farkedecek, artık herşey elektronik ortamda yapılıyor. Sizin gecikme sürenize ve kendinizi savunmanıza göre bir işlem yapılacak. Bazı durumlarda “hadi git, bir daha yapma” diye sözlü uyarı alırsınız ama bazen gittiğiniz ülkeden çıkarken yandaki fotoğraftaki gibi bir kırmızı mühür basarlar, para cezası keserler ve O ülkenin pasaport veri tabanına sizi kaydederler. Fotoğrafın üstündeki yazının Türkçe özeti şudur: “Bu pasaportun sahibi ülkeye turist vizesi ile geldi ve ülkede kalma süresini aştığı için bundan sonraki giriş talepleri kabul edilmeyecektir”. Bir de bunun Türkiye ayağı var, burada da ceza alabilirsiniz.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve konsolosluk konularını güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Vize alamazsam ne olur?
Yurtdışına gideceksiniz, vize başvurusu yaptınız ve başvurunuz olumsuz cevaplandı, vize alamadınız. Şimdi ne olacak? Dünyanın sonu değil. Başvurduğunuz konsolosluk pasaportunuzla birlikte vize verilmeyişini açıklayan bir yazı verir, böyle bir yazı verilmediyse konsolosluktan isteyin, gerekecek. Vize verilmeyişinin nedenleri genellikle:
A- Tutarsız veya eksik bilgi vermiş olabilirsiniz (adres, telefon, eposta gibi),
B- Banka hesabınızdaki nakit eksikliğinden veya hesap hareketi zayıflığı olabilir,
C- Uçak biletinizdeki gidiş – dönüş tarihleri ile otel rezervasyonunuzdaki otel giriş – çıkış tarihleriniz kalacağınız gün sayısı ile tutmuyor olabilir, vs vs…
Bunlar ve benzeri nedenlerle vize başvurunuz reddedilmiş ve size vize verilmemiş olabilir. Yapacağınız şey basit, tekrar vizeye başvuru yapacaksınız:
– Belgelerinizi tekrar toplayın,
– Doldurduğunuz vize başvuru formunuzu kontrol edip hatalarınızı düzeltin, eksiklerinizi tamamlayın,
– Vize verilmeyişini açıklayan yazıyı belgelerin arasına ekleyin ve bunu açıklayan bir dilekçe yazın,
– Randevunuzu tekrar alın,
– Başvuru ücretinizi hazırlayın ve mümkünse vize danışmanlığı firması ile birlikte başvuru yapın.
Birincisinde vize verilmedi ikincisinde vize verilir mi? Bunu kimse bilemez belki evet, belki hayır…

Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, çünkü bu bilgileri güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten emek harcıyoruz, teşekkürler.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

Yurtdışı turuna gezisine gidecekler için hatırlatmalar, dikkat edilecek noktalar
Bu yazımızı okumanızı öneririz: Yurtdışı tura giderken dikkat etmeniz gerekenler

Vize verdiler ama gün sayısı kısa olmuş, ne yapılır?
Dört seçenek var:
1- Verilen vize süresine göre seyahatinizi düzenlemeniz, yani uçak ve otel tarihlerinizi size verilen vizeye göre yeniden düzenleme yapın.
2- Eğer talep ettiğinizden daha kısa süreli vize verilmişse konsolosluğa itiraz dilekçesi yazıyor ve hemen konsolosluğa başvuruyorsunuz.
3- Yanlışlığı siz yaptınız ve sürenizi kısa yazdınız, hemen yeni bir vize başvurusu yapıyorsunuz. İlk başvurudaki işlemlerin aynısını tekrarlayın: Evrakları toplayın, dilekçenizi yazın, paranızı yatırın…
4- İtiraz için süreniz yok ve bilet değişikliği yapamayacaksanız ve gittiğiniz ülkeden kalacağınız süre vize sürenizi geçecekse bunları hesaba katın: Deport (sınır dışı edilmek), para cezaları, vize veren ülkeye birkaç yıllık giriş yasağı, eğer Schengen bölgesinde bunu yapacaksanız tüm Schengen ve Avrupa ülkelerine birkaç yıllık giriş yasağı, ABD İngiltere ve muhtemelen diğer pekçok ülkeden vize başvurunuzun reddedilmesi.
Son olarak size kalmış bir tercih: Gitmemek…

Vizeyi aldım ama vizeye ismimi yanlış yazmışlar, ne yapmalıyım?
Hemen konsolosluğa dönün, hatayı düzelttirin.

Yeşil pasaportum var, Amerika’da 6 ay kalabilir miyim?
Bu süreleri “vize uygulamaları” linkinde görebilirsiniz. Yeşil pasaportlu iseniz Amerika’da (ABD – Amerika Birleşik Devletleri) 6 ay yani 180 gün kalabilirsiniz ama sürenin sonunda Türkiye’ye dönmeniz ve 6 ay burada beklemeniz gerek. Yani yeşil pasaport sahibi de olsanız yılda toplam 180 gün Amerika’da veya yeşil pasaporta vize istemeyen bir ülkede kalabilirsiniz, ister tek seferde isterseniz parçalar halinde.

Yurtdışı seyahat sigortası ücreti 2018 yılında ne kadar?
Vize başvurusu yapacaksanız yurtdışı seyahat sigortası yaptırmanız gerekiyor. Bu sigortayı nereden yaptırabilirsiniz? Tur olarak gidiyorsanız turu düzenleyen acentadan; tur olmadan (kendi başınıza, münferit) gidiyorsanız sigorta şirketinden, bankadan veya vize danışmanı aracılığıyla yaptırabilirsiniz. Yurtdışı seyahat sigortası gideceğiniz ülkeye göre “Tüm Dünya” ve “Amerika Kanada hariç dünya” olarak ikiye ayrılır. Sigorta ücreti ise kalacağınız süreye (10 gün, 31 gün gibi), yaşınıza (0-64 yaş, 65-71 yaş gibi) ve sigorta içeriğine (ABD, Kanada hariç standart) göre değişir.

Yurtdışı seyahat sigortası ücretleri hakkında örnek verelim; Benelüks – Paris turuna gideceksiniz, tur 8 gün sürüyor ve tura gideceğiniz tarihte 40 yaşındasınız; bu durumda 10 günlük, Schengen bölgesi, 0-64 yaş arası standart seyahat sigortası yapılacak ve ödeyeceğiniz sigorta ücreti 10 Euro olacak. Aynı şartlarda 65 yaşında olsanız ödeyeceğiniz sigorta primi 15 Euro, 72 yaşında olsanız 30 Euro olacak. Güney Amerika’ya gidecekseniz, 12 gün sürecek, 40 yaşındasınız; bu durumda 15 veya 21 günlük sigorta, Tüm Dünya, 0-64 yaş sigortası yapılacak ve ödeyeceğiniz yurtdışı seyahat sigortası ücreti 30-35 Euro olacak.

Yurtdışına giderken pasaport gerekiyor mu?
Evet, yurtdışına giderken pasaport gerekiyor. Üzgünüz, bu kural tüm dünyada geçerlidir. Uluslararası kimliğin adına “pasaport” denir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları pasaport olmadan, kısa süreli ve turistik olarak sadece iki ülkeye gidebilir: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan. Bu iki ülkeye turistik amaçlı gidip 90 gün orada kalabilirsiniz.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup pasaport olmadan yurtdışına kimler çıkabilir
* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları nüfus cüzdanı ile KKTC veya Gürcistan’a pasaport olmadan gidebilir (Nüfus cüzdanında fotoğraf olmayan çocuklar yurtdışına çıkamaz, Gürcistan kimlikte fotoğrafı olmayanları ülkeye almıyor).
* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup İran veya Irak sınırında yaşayanların (ve tam tersi) o ülkede arazisi veya işyeri varsa, iki ülke arasındaki protokole uygun olarak valilerin onay vermesi ile kimlikle geçiş yapabilir.
* Bunun dışındaki tüm koşullarda yurtdışına çıkışta pasaport isteniyor.

Türkiye’ye girişte yabancı ülke vatandaşlarından vize isteniyor mu?
Evet yabancılardan vize isteniyor. Uluslararası kurallar gereği, A ülkesi B ülkesinin vatandaşından vize istiyorsa, B ülkesi de Osmanlıca “mütekabiliyet” yani Türkçe “karşılıklılık” yani içerik açıklaması ifadesiyle “şartları dengeleme” ilkesi uyarınca A ülkesi vatandaşlarından vize isteyebilir. Günaydın Gezginler olarak bu konuya örnek verelim; Kanada Türk vatandaşlarından vize istiyor, karşılığında ücret alıyor. Türkiye de Kanada vatandaşlarından (sanıyorum ilk olarak 1983’te başlamıştı) vize istiyor. Aradaki temel fark Türk vatandaşları parayı burada öder, vize verilirse gider; Kanada vatandaşları Türkiye’ye geldiğinde ücreti burada öder ve “kapı vizesi” alır. Kapı vizesinin diğer adı “Ayakbastı Parası”dır. Türk vatandaşlarının da kapı vizesi (ayakbastı ücreti) ile giriş yaptığı çok sayıda ülke var. Aslında bordo pasaportla vizesiz gittiğimiz ülkelerin birçoğu bize ayakbastı parası uygulamasına devam ediyor!

Buradaki temel fark, Türk pasaportu dışındaki pasaporta sahip insanlar Türkiye’ye gelmeden elektronik vize alabiliyor. Yabancılar için Türkiye’nin istediği vizenin hangi pasaportlar için, hangi Türk Gümrük Kapılarında ve ücretini merak edenler bu bağlantıdan T.C. Dışişleri Bakanlığı e-konsolosluk sitesinden inceleyebilir: www.evisa.gov.tr

18 yaşındaki kişi kendi başına yurtdışına gidebilir mi?
Evet gidebilir ama önce yaş konusunu açıklığa kavuşturalım: 18 yaşında değil, 19 yaşında olmalı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişi 18 yaşını tamamlamış 19 yaşından gün almış ise kendi başına (yanında anne ve baba olmadan) yurtdışına gidebilir.

Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, çünkü bu bilgileri güncel tutmak ve soruları cevaplamak için gerçekten emek harcıyoruz, teşekkürler.

19 yaşından küçük kişi anne – babasından biriyle veya yalnız başına yurtdışına gidebilir mi?
Evet gidebilir ama bunun kuralları var:
1- Eğer 19 yaşından gün almamış ise ve ebeveynlerden (anne-baba veya vasi olan kişiler) ikisi ile birlikte yurtdışına gidecekse sorun yok.
2- Eğer 19 yaşından gün almamış ise ve ebeveynlerden (anne-baba veya vasi olan kişiler) biri ile yurtdışına çıkacaksa, yurtdışına gitmeyen ebeveyn tarafından noterden iki nüsha muvafakatname (izin verildiğini gösteren açıklama yazısı) hazırlatılması ve bu muvafakatname ile çocuğun-gencin yurtdışına çıkış yapacağı gümrük kapısındaki pasaport kontrolüne götürülmesi gerekiyor.
* Anne-baba boşanmışsa da yukarıdaki kural geçerlidir.
* Anne veya babadan biri yaşamıyorsa ölüm belgesinin ve nüfus kayıt örneğinin kopyası ile gidilir.
3- Eğer 19 yaşından gün almamış ise ve ebeveynlerden (anne-baba veya vasi olan kişiler) ikisi de olmadan yurtdışına çıkacaksa her iki ebeveyn tarafından noterden iki nüsha muvafakatname hazırlatılması ve bu muvafakatname ile çocuğun-gencin yurtdışına çıkış yapacağı gümrük kapısındaki pasaport kontrolüne ebeveynleri tarafından götürülmesi gerekiyor.
* Anne ve babanın ikisi de yaşamıyorsa, mahkeme tarafından vasi olarak belirlenen kişiler ebeveyn kabul edilir ve bu kural uygulanır.
AYRICA (Günaydın Gezginler özel notu) ebeveyn olmadan seyahat eden 19 yaşından küçük kişinin yanına hangi adreste, kimin yanında kalacağı ve kalacağı kişinin telefon numaraları yazan bir belge – yazı vermeniz gerekiyor. Bir de Günaydın Gezginler olarak tavsiyemiz bu gencin uçak biletini gidiş-dönüş olarak alın, gidilen ülkenin pasaport polisi çok soru sorup genci bunaltmasın.

Umre ziyaretine hangi renk pasaportla gidilir?
Umre’ye gitmek için özel bir pasaport rengi yoktur. Pasaport rengi gideceğiniz ülkeyle ilgili değildir. Pasaport rengi, sizin çalıştığınız kurum ile ilgilidir. Devlet memurları (derecesine göre 10 yıl veya daha uzun süredir memur olanlar) Hususi Pasaport (Yeşil renk pasaport) alabilir. Serbest meslek çalışanları, işçiler ve devlet memuru olup yeşil renkli pasaporta hak kazanmayanlar Umumi Pasaport (Bordo renk pasaport) alabilirler. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili üst düzey yurtdışı temsilcilere Diplomatik Pasaport (Siyah renk pasaport) verilir. Devlet tarafından yurtdışına görevli gönderilenlere ise Görev Pasaportu (Gri renk pasaport) verilir. Kimlerin hangi tip – renk pasaport alabileceğini Günaydın Gezginler’in “pasaport nasıl alınır” yazısında okuyabilirsiniz.

Yurtdışındayım, sorun var, bulunduğum yerde Türk Konsolosluğu var mı?
Türkiye Cumhuriyeti’nin yurtdışındaki konsolosluk ve temsilciliklerinin bilgisi sürekli güncelleme gerektirir, Günaydın Gezginler olarak yanlış bilgi vermek istemiyoruz.
* Cep telefonunuz yanınızdaysa ve uluslararası görüşmelere yurtdışında açıksa, ülkeye girdiğiniz anda cep telefonunuza kısa mesajla bulunduğunuz ülkedeki Türk Büyükelçiliği telefon numarası veya konsolosluk çağrı merkezinin telefon numarası gelmiştir. Bakanlıktaki Konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası 0312 292 29 29. Bu numarayı arayıp 7/24 destek alabiliyorsunuz. Yurtdışından ararken şöyle tuşlayacaksınız 0090 312 292 2929
* İnternete girebiliyorsanız Türk Dışişleri Başkanlığı internet sitesi www.mfa.gov.tr/yurtdisi-teskilati.tr.mfa adresinden bulunduğunuz yere yakın temsilcilik var mı kontrol edin.
* Eğer durumunuz noter, belge veya benzeri bir konuyla ilgiliyse adresinden www.konsolosluk.gov.tr/ekonsolosluk sayfasından işleminizi yapıp yapamayacağınıza bir bakın.
* Eğer telefon ve internet bağlantınız yoksa en yakın otel veya polis merkezinden Türk Konsolosluluğu’na ulaşmak için yardım isteyin.
* Türk Dışişleri Bakanlığı çağrı merkezi telefon numaraları
ABD ve Kanada konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +1 888 566 7656
Almanya konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +49 30 30 807090
Avusturya konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +43720 115890
İngiltere konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +44203 6088090
Hollanda konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +31 (0) 10 7660007
Fransa konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +33 180 146335
Türk Dışişleri Bakanlığı merkez birim konsolosluk çağrı merkezi telefon numarası +90 312 292 29 29

YENİ KONULAR İÇİN YORUM BÖLÜMÜNE SORULARINIZI BEKLİYORUZ…

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

179 Responses to Pasaportta kırmızı damga

Bir cevap yazın