Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Prag, Vltava nehrinin incisi

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

“Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?”
Prag’da gezmek “şehirde gezmek” değil, “zamanda gezmeye” benziyor. Günümüz insanları ve araçlarının arasındayken köprüler, nehir, kuleler, sokak lambaları, binalar, meydanlar, heykeller, kale, surlar, şatoların görüntüsüyle bir anda kendinizi 1600’lü yılların Avrupa sokaklarında ama ‘zamanda’ gezinirken buluyorsunuz.

Prag Kalesi, St. Vitus, saat kulesi

Prag Kalesi, St. Vitus, saat kulesi

UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ
Çek Cumhuriyeti – Prag: Prag Tarihi Merkezi
Kayıt Türü: Kültürel Miras
Kayıt No: 616 / Kayıt Yılı: 1992

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag, Çek topraklarının kuzey batısında yer alıyor, neredeyse Orta Avrupa’nın tam ortasında bulunuyor. Prag şehri Vltava Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, köprüler ile Vltava’nın iki tarafı birbirine bağlanmış. Vltava’nın batı yakası doğu yakasına göre daha yüksek bir bölge. Kale, Kraliyet – Cumhurbaşkanlığı Sarayı, St. Vitus Katedrali gibi binalar 1300-1700 yıllarında batı yakasındaki tepelik bölgeye kurulmuş. Doğu yakasındaki Eski Kent (Stare Mesto) çevresinde 1400-1800 yılları arasında yapılmış kule ve sur sistemi, kilise, sinagog ve saraylar bulunuyor. Prag’da gezerken karşınıza çıkacak manzara gözünüzde canlandı sanırım, şimdi şehirde ve zamanda yolculuğa geçelim. Prag, Praha, Prague, Praga… Gittik, gezdik ve Prag kentini yazıyoruz. Bu yazı biraz uzun olacak, biz bu yazıyı yolunuz Prag’a düşerse bu notlarla kendi başınıza şehri gezmeniz için yazıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı muhafızları

Cumhurbaşkanlığı muhafızları

Kısa bir tarih özet yapacak olursak, Çek devletinin kuruluşu 874 olarak kabul edilir. 1346’da kral 4. Karel (İngilizler ‘Charles’, Ruslar ‘Karlov’, Almanlar ‘Karl’ diyor) başa geçince ülke gelişmeye başlar. Günümüze kadar Avrupa’daki her ülkede etkili olmuş kraliyet aileleri – hanedanlıklar Çek yani Bohemia ve Moravia topraklarında da hüküm sürmüş. Premyslovcu, Habsburg ve Luxemburg hanedanları bunların arasında en ünlü olanları. 1918’de Çek ve Slovakya devletleri siyasi ve ekonomik nedenlerle ortaklık anlaşması imzalar ve “Çekoslovakya” adıyla birleşirler. İkinci Dünya Savaşı sonrası 1945’te ayrılır, Sovyetler Birliği ile yakınlaşma sonucu 1948’de tekrar birleşir, 1968 Prag Baharı, 1989 Kadife Devrim siyasi olaylarını beraber yaşar ve 1992’de Doğu Bloğu’ndan ayrılır. 1993’te iki devlet ayrılır, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Cumhuriyeti olarak bugünkü halini alırlar. 1993’e kadar Türkçe olarak söyleyebileceğiniz anlamlı en uzun kelime – tekerleme olan ‘Çekoslovakyalılaştıramadıklarımızdanmısınız’ kelimesi iki devlet ayrılınca tarih oldu.

Prag kalesi saat kulesi

Prag kalesi saat kulesi

Prag St. Vitus katedrali gül motif penceresi

Prag St. Vitus katedrali gül motif penceresi

Prag Kalesi, Saray, St. Vitus Katedrali, Çan – Saat Kulesi, Kale Meydanı (Tomas Garrigue Masaryk Meydanı)
Prag kentinde Vltava nehrinin batı yakasında, Prag kalesinin girişindeki köprünün üzerindeyiz. Kaleye dışarıdan bakınca sıradan beyaz duvarlar görüyorsunuz, avlular da bu şekilde, süsleme veya gösteriş yok. İçerideki St. Vitus Katedrali’nin kulelerini, vitraylarını ve saat kulesini ise saraya girmeden görebiliyorsunuz. Kapıda 2 Çek askeri modern üniformalarıyla nöbet tutuyor, kalenin içi 1200’lü yıllardan bu yana kraliyet sarayıymış, şimdi ise Çek Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılıyor. Nöbetçilerin yanından geçince Çek Cumhurbaşkanlığı konutunun giriş kapısına geliyorsunuz. Sarayın bu bölümündeki binada yer alan Çek Saray Müzesi ise çok güzel tablo, heykel ve porselenlerden oluşan değerli bir sanat koleksiyonuna sahip. Çek Saray Müzesi’nin tavan tabloları oldukça etkileyici.

St. Vitus Katedrali

St. Vitus Katedrali

Avlunun diğer tarafındaki kapıdan geçince St. Vitus (St. Vita) Katedrali karşımıza çıkıyor. 930’larda yapımına başlanan, mimari plan büyütülerek 1344’ten sonra bugünkü haline yaklaşan ve 1927’de yapının son bölümlerinin düzenlenmesiyle tamamlanan St. Vitus Katedrali’nin gotik mimari örneği olan dış cephesi etkileyici bir görüntüye sahip. Ön kapı üzerindeki kabartmalar, yapı üzerindeki Golemler ve heykeller hareket ediyor gibi duruyor. Vitus Katedrali’nin ön kapısının 15 metre üzerindeki yuvarlak panolarla birleştirilen büyük vitray pencere müthiş bir güzellik. Yan pencerelerdeki vitray süslemelerinde ise Çeklerin tarihi ve önemli olaylar anlatılmış, yan pencere vitrayları orjinale sadık kalınarak 2000’lerde yeniden yapılmış / reconstruction, yani yaklaşık 10 yıllık.

St. Vitus Katedrali’nin içi biraz loş ve karanlık olsa da duvar yağlı boyaları ve tavan tabloları Vatikan’daki St. Pietro Katedrali ile yarışacak güzellikte. Katedralin yan cephesindeki “Kral Kapısı” ise metal işleme sanatının 1500’lerde metal heykellere dönüşmüş şekli. St. Vitus Katedral’ine giriş ücreti istenmiyor.

Thomas Masaryk obelisk

Thomas Masaryk obelisk

Katedralin “Kral Kapısı” tarafında “Masaryk Monoliti” denilen obelisk (dikilitaş) bulunuyor, 1928 yılında dikilmiş. Çek ve Slovak devletlerinin birleşmesinin anısına dikildiği için dikilitaşa kurucu Devlet Başkanı Tomas Garrigue Masaryk adı verilmiş. Dikilitaş’ın yanında ise St. George ve yılan – ejderha heykeli var.
St. Vitus Katedrali’nin Kral Kapısı tarafındaki cephesine 1540’lı yıllarda, yani katedralden yaklaşık 200 yıl sonra yapıya eklenen bir çan – saat kulesi var. Kule süslemeleri, heykelleri, taş işçiliği ile o kadar güzel yapılmış ki sanki katedralle aynı dönemin eseri ve katedralin parçası gibi duruyor. İki yapıyı birbirinden ayırmak için saat kulesinin yeşil çatısına bakın. Kalenin içerisinde Maria Theresia Müzesi, Oyuncak Müzesi, Luxembourg Evi Müzesi gibi pek çok tarihi yapı ve müze bulunuyor.

Prag kalesi ana giriş Masaryk meydanı

Prag kalesi ana giriş Masaryk meydanı

Prag Kalesi – Sarayı’nın ana giriş kapısı olan Kale Meydanı, sarayın dışı süslü olan tek yeri. Giriş kapısı sütunları üzerinde titanların mücadelesini canlandıran heykeller, demir parmaklıklar üzerinde ise melek heykelleri duruyor. Buradaki bahçe duvarının dışında yine 2 Çek askeri nöbet tutuyor. Sarayın karşındaki sol köşede 1918’de modern Çek devletinin kurucusu ve Çekoslovakya Devletinin oluşmasını sağlayan Tomas Garrigue Masaryk heykeli, arkasında Schwarzenberg Sarayı, sağ köşede Kardinal Sarayı, yolun ilerisinde Toskana sarayı, yanında Loretanska Kilisesi, arka yolda Strahov Katedrali var. Diyebiliriz ki, Prag Kale Meydanı (Hradcanske) ve yakın çevresindeki ortaçağ mimarisinin 1400-1900’lü yıllar arasındaki örnekleri ağzınızı açık bıraktıracak.

prag kale nerudova st nicholasSarayın ve meydanın sol tarafına gelin ve buradan Prag şehrini izleyin. Sağdaki tepenin üzerinde Petrin Kulesi (Petrinska) (Eiffel kulesinin küçük kopyası, yüksekliği 60 metre), tepeden aşağıya doğru Fransız – Alman tarzı parklar, önünüzde 100-300 yıllık evlerden oluşan Nerudova Caddesi ve sokakları, aşağıda büyük yeşil kubbeli St. Nicholas kilisesi, Charles Köprüsü ve kuleleri (aslında bunlar kendi başına kale) ve tüm bu manzara içerisinde Vltava Nehri… Bu manzaranın ve Prag’ın diğer fotoğraflarını Günaydın Gezginler picasaweb albümünde görmenizi öneririz.

Prag Kalesi’nden Karel (Charles) Köprüsüne yürümek

St. Nicholas Kilisesi

St. Nicholas Kilisesi

Hradcanske meydanından (diğer adıyla Kale Meydanı veya Masaryk Meydanı) Prag’ı izledikten sonra, merdivenli yolu kullanarak Prag kale duvarları ve yaşlı evlerin arasından aşağıya indiğinizde Eski Mahalle’de St. Nicholas Kilisesi’nin bulunduğu meydana çıkıyorsunuz. Kilise yaklaşık 200 yıllık, çan kulesi, yanındaki saat kulesi ve yeşil kubbesi hoş ama sokağın hareketliliğinden ve sokak lambalarından dolayı güzel fotoğraf çekmek çok zor. Bu çevredeki kafe – büfelerin çoğunu Uzakdoğulular işletiyor ve pek çoğu İngilizce bilmiyor, alışveriş yaparken fiyatları kontrol edin, kazık yemeyin. Karel (Charles) Köprüsü’ne doğru ilerleyin, gerçek manzara orada: Vltava Nehri, köprüler, kuleler, adalar, binalar, kale, duvarlar…

Prag Tomas Agustin kilisesi tavanı

Prag Tomas Agustin kilisesi tavanı

St. Nicholas Kilisesi’nin arkasında bulunan ve gözlerden uzak bir kilise var: Tomas Aquinas Kilisesi. Aqinolu Thomas da denilen bu kişi ortaçağ kilise babalarının en ünlülerinden biridir. Fırsatınız olursa bu kilisenin tavan süslemelerini görmenizi öneririz.

Karel (Charles) Köprüsü ve Vltava Nehri
Vltava Nehri üzerindeki Karel (Charles) Köprüsü’nü ve her iki tarafındaki kuleleri yaptıran kişi kral 4. Karel, Çekce gerçek ismi bu, İngilizler Charles dediği için Türkiye’de Charles olarak biliniyor. Charles Köprüsü’nün iki tarafındaki kulelerin yüksekliği yaklaşık 30 metre, köprüyü koruma amacıyla yapılmış ama masal şatosu kulesi gibi görünüyorlar. Köprünün yapımına 1357’de başlanmış, 1402’de tamamlanmış, 516 metre uzunluğunda, üzerinde sağlı sollu 30 heykel grubu var, her biri farklı bir hikaye anlatıyor. Köprü kemerlerinin ayaklarında buz kırıcılar ve onların üzerinde de heykeller yer alıyor. Yani Charles Köprüsü üzerinde en az 1 saat fotoğraf çekecek malzeme var. Prag şehrinde farklı yerlerde Osmanlı ve Türkler ile ilgili sembol-figürler var, bunlardan birine Karel (Charles) Köprüsü üzerinde Nicholas Kilisesi’ne yakın tarafta rastlayabilirsiniz.

Prag Karlov bridge

Prag Karlov bridge

Köprüdeki en önemli heykel ise Aziz John Nepomuk heykelidir. John Nepomuk (Jan Nepomucky) 1343-93 arasında yaşamış bir general ve rahiptir, Kral 4. Wenceslas’ın emriyle 1393’te Vltava Nehri’ne atılır. Aylar sonra rahip John’un cesedi bozulmamış ve başında 5 tane yıldızla bulunur. 1729’da Vatikan tarafından Aziz ilan edilir, Çeklerin en önemli Azizlerindendir.  Aziz John heykeline dokunmanın iyi şans getirdiğine ve Prag’a tekrar gelmenizi sağladığına inanılır. Karel Köprüsü üzerinden Ulusal Tiyatro, Parlamento Binası, Rudolfinum, kale ve St. Vitus Katedrali, Petrin tepesi, Slovakya Adası, Kafka Müzesi ve pek çok yeri fotoğraflayabilirsiniz.

prag vltava nehri kale

Vltava Nehri üzerinde Karel – Karlov – Charles Köprüsü, Lejyon köprüsü, Çek Köprüsü hemen dikkatinizi çeken köprülerdir. Almanya, Avusturya, Çek, Macaristan ve Romanya’dan geçen belli başlı büyük nehirler birbirine doğrudan veya kanallar – havuzlarla bağlıdır. Avrupa’daki nehirlerin en büyükleri olan Seine, Renn, Vltava, Ohre, Elbe, Morava ve Tuna nehirleri birbirlerine bağlı olduğu için Almanya’da bindiğiniz tekneyle Romanya’dan Karadeniz’e gelebilirsiniz.

Karel – Charles Köprüsü üzerinden Köprünün karşı tarafında giderken savunma kulesinin altından geçiyorsunuz ve Küçük Meydan’a geliyorsunuz. Burada Kral 4. Karel heykeli, Karel Müzesi, Malta Şövalyeleri Kilisesi, Aziz Fransis Kilisesi ve üzerinde saatiyle küçük kuleleri bulunan su kulesi var. Küçük Meydan’daki Aziz Fransis Kilisesi’nin kubbesi de St. Nicholas Kilisesi kubbesi gibi yeşil.

Prag astronomi saati

Prag astronomi saati

Prag astronomi saati takvim

Prag astronomi saati takvim

Prag “Eski Şehir Meydanı” ve zaman durdu
Küçük Meydan’ın arkasında bulunan Prag Belediye binasının olduğu meydana çıktığınızda 1500 – 1700’lü yıllarda yapılan binalardan oluşan bir bölgeye geliyorsunuz. Belediyenin şu an kullandığı bina, Avrupa Birliği binası, Çek Ulusal Kütüphanesi ve diğer binaların üzerindeki heykel ve motifler başınızı döndürecek. Özellikle belediye binası üzerindeki golem, rabbi, polis ve hayalet heykelleri oldukça etkileyici.
Belediyenin yanındaki sokaktan 2 dakika yürüyünce Eski Şehir Meydanı’na geliyorsunuz. Sadece bu meydanı görmek için bile Prag’a gelinir, gece ışıklandırması çok güzel yapılmış. Belediye eski Binası, bu bina üzerindeki Astronomi Saati, Havariler Saati, belediye binasının karşısındaki masal şatosu kuleleriyle Tyn Kilisesi, yanındaki konser binası, meydandaki Jan Hussa Anıtı, karşısındaki otel ve apartmanlar ile bu bölge Prag’da sizi etkileyecek önemli bir yer.

Prag Tyn katedrali

Prag Tyn katedrali

Belediye eski binasının üzerinde 2 adet saat kadranı var. Alttaki kadranda o gün için önerilen erkek ve kız çocuk isimleri yazıyor. Üstteki Astronomi Saati saat, gün, ay, burçları ve güneşin eksenini gösteriyor. Kuledeki gong saat başlarında başlarında ses vererek zamanı duyuruyor. Saat kadranının hemen üzerindeki 2 adet pencere ise sabah 8 akşam 17 arasında saat başlarında açılıyor ve içeride hareket eden Hz. İsa ve Havarilerin heykelleri pencere önünden geçiyor. Bu saat kulesine yaklaşık 100 Çek Korunası (11-12 Euro) karşılığında bir ücret ödeyerek çıkabiliyorsunuz, bu kuleye öğleden önce veya akşamüstü çıkmanızı tavsiye ederiz.

Prag Tyn katedrali

Prag Tyn katedrali

Tyn Kilisesi kendi başına sabahtan akşama kadar izlenmeye değer bir yer. 2 tane büyük ve yüksek kulesi var. Kulelerin üzerinde 4, çatının üzerinde 4 kule daha var (resme bakın). Walt Disney’in amblemindeki masal şatosunun kuleleri sanırım buradan esinlenerek çizilmiş (fotoğrafları görünce hak vereceksiniz). Kilisenin yanındaki sokak sizi Charles Köprüsü kuleleri gibi bir kule olan Barut Kulesi’ne sonra da Belediye Evi’ne (belediye alışveriş merkezi) getiriyor. Binanın 100 metre ilerisi Cumhuriyet Meydanı; burası alışveriş merkezi, kafeler ve tren istasyonunun olduğu yer. Bu bölgeyi özellikle gece ışıklandırılmış haliyle görmelisiniz.

Vltava Nehri’nin Yukarı Kale (Vysehrad) bölümü
Vltava Nehri doğu yakasındaki şehrin bu bölümünde kısmen daha yeni, 1800-1900’lü yıllarda yapılmış binalar çoğunlukta.

Prag su kulesi

Prag su kulesi

Çek Korunası ile alışveriş ve Euro’yu bozdurma
Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Çek Cumhuriyeti ortak para sistemi olan “Euro”ya geçiş yapmadı. Ülkenin resmi parası Çek Korunası. Alışveriş yaparken Çek Korunası kullanmanız daha çok işinize yarar, değer kaybına uğramazsınız. Bankalarda veya az sayıdaki döviz bürolarında Euro, ABD doları, Rus Rublesi, İsviçre Frangı ve İngiliz Sterlin’i gibi yabancı parayı Çek Korunası’na çeviriyorlar. Türk Lirası’nı da Çek Koruna’sına çeviren bazı Türk işletmeler var. Euro – Koruna döviz kuru Dolar Euro Ruble değerine göre değişiyor, 2014 yılında döviz kuru 1 Euro = 26,50 Koruna – 27,90 Koruna arasında değişiyordu.

 

Prag Musevi mahallesi

Prag Musevi mahallesi

Prag Yahudi Mahallesi ve Rudolfinum
Eski Şehir Meydanı’ndan Paris Caddesi’ne girin, 2 dakika yürüyünce Yahudi Mahallesi’ne geliyorsunuz. Bu bölgede ibadet ve yaşam devam ediyor, apartmanların bazıları 150-200 yıllık, kilise ve sinagoglar ise neredeyse yan yana. Buradaki sinagoglar 1600’lü yıllardan günümüze kadar gelen yapılar. Vltava Nehri kenarındaki Rudolfinum binası Çek Filarmoni Orkestrası konser salonu ve Çek Kültür Bakanlığı sergi salonu olarak kullanılan bir bina. 1880’lerde yapılan bina ortaçağ çizgileri ile modern mimarinin güzel ve etkileyici bir karışımı.

Prag’da yemek seçenekleri
Yıl boyunca Avrupa’nın ve dünyanın her yerinden insanlar gezmek, klasik müzik dinlemek, fotoğraf çekmek, kongreye katılmak veya okumak için Prag’a geliyor. Bu nedenle şehrin hemen her yerinde Çek yerel mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından örnekler bulmak mümkün. En çok rastlayacağınız restoran türü hızlı olmasından dolayı fast-food tipinde yemek satanlar. Sokak tezgahlarında satılan soğuk sandviçler de bizim gibi acelesi olanlara çok yardımcı oluyor. Eğer zamanınız varsa ‘gulaş’ yemeğini veya ‘gulaş’ çorbasını burada denemelisiniz. Gerçi Macaristan’daki ‘gulaş’ daha güzel ama bunu karşılaştırabilmeniz için Çek topraklarında da ‘gulaş’ yemeniz gerekir. Gulaş yemeğinin kökeni Osmanlı’ya dayanıyor. Osmanlı’nın Macaristan’ı ele geçirdiği 1530’lu yıllarda asker karavanası çoğunlukla parça et ile yapılan sebze çorbasıymış ve bunun adı ‘kul aşı’ olarak söyleniyor. Detaylara Budapeşte yazısında değineceğiz.

Prag günümüz belediye binası

Prag günümüz belediye binası

Çek mutfağına özel bir şeyler tatmak isterseniz Sviçkova yemeğini tavsiye ederiz. İki dilim bonfile et üzerine tatlı sos, yanında böğürtlenli soya sosu ile servis ediliyor, aslında bütün numarası tatlı-acı-ekşi sos karışımında. Mameliçka yemeği ise biraz daha geleneksel bir lezzet sunuyor. Yemekten sonra ‘saher’ tatlısı veya ‘tirdel’ tatlısını deneyebilirsiniz. Her ikisi de hazırlanış yönünden basit ama güzel ve hafif tatlılar.

Prag eski belediye bina

Prag eski belediye bina

Çek birası ve diğer içecekler
Çekler biralarıyla dünya çapında ünlüdür, “pilsner” türündeki birayı yaklaşık 1300 yılından bu yana imal ediyorlar. En bilinen Çek biraları Pilsner Urquell ve Budweis. Şarapçılık bu bölgede pek yok, çünkü üzüm – şarap kalitesi bakımından Almanlar ve Slovaklar daha üstün durumda.
Ama öyle bir ilginç içkisi var ki, hepsini geride bırakır: Becherovka. Eczacının biri 1800’lerde bitki özleri ile az miktarda alkolü birleştiriyor ve mide ilacı yapıyor. Zamanla alkol oranı artıyor, %30-%40 oranına getiriliyor ve likör olarak satılmaya başlanıyor. Hemen heryerde bulabiliyorsunuz.
Aynı yıllarda benzer bir alkollü bitki özü karışımı daha yapılır: Apsint. Aslında bu ilacı yapan bir İsviçreli, Fransa’da alkol oranı nedeniyle satış yasağı gelince Çek topraklarında üretmeye başlıyor. Bağırsak rahatlatıcı olarak yapılmış ama alkol oranı %70’ler olduğu için kafayı daha çok rahatlatmış. Bunu içenler etrafta yeşil renkli uçan cisimler gördüğü için içkinin diğer adı “yeşil peri” olarak biliniyor.

Prag Vltava nehri Karel köprüsü

Prag Vltava nehri Karel köprüsü

Prag’da nerede kalınır, otel fiyatları nedir?
Şehir merkezindeki (1. 2. 3. 4. ve 5. bölgelerde) konaklama oldukça pahalı. Buradaki oteller 4*-5* düzeyinde veya özel sınıf butik – rezidans oteller. Şehir merkezine toplu taşıma ile 20-30 dakikadaki tesisler daha ekonomik, 2014 yılında 3* otel gecelik kişibaşı 30 Euro civarında. Bu fiyatların sezonluk olarak değiştiğini hatırlatalım.

Prag’da ulaşım kolay mı?
Prag’da her yere metro, tramway ve otobüsle ulaşım var, Prag metrosunun bazı hatları 24 saat çalışıyor. Taksi zaten her yerde var, Avrupa Birliği üyesi olduğu için taksimetre standartları uygulanıyor.

Prag ve genel olarak Çek Cumhuriyeti’nde fiyatlar
2014 yılında Fast-food / ayaküstü yemek fiyatları 4-8 Euro (110-220 CZK) civarında. Bira 2-6 Euro, metro – tramway ücretleri 1-3 Euro, müze ücretleri 3-8 Euro, güzel bir yemek 20 Euro civarında.

Karel Köprüsünden Prag Eski Şehir

Karel köprüsünden Prag kalesi

Karel köprüsünden Prag kalesi

Prag için özet yaparsak
Prag bakımlı, güzel, karmaşık ama sistemli, kalabalık ama sakin, eski – tarihi binaları yıkmadan ve kapatmadan yeni binalar yapmayı başarmış bir şehir. İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi işgali yaşamış ama Naziler bile şehri yıkmaya kıyamamış, sadece belediye binasının küçük bir bölümü hasar görmüş. Avrupa’da keyifle ve heyecanla kendi başınıza bile gezebileceğiniz şehirlerden biri. Gezme süresi olarak kale bölgesi 1 gün, Eski Şehir bölgesi 1 gün, şehir dışı olan yerler 2 günde ancak gezilir. Yani hakkını vererek Prag şehrini gezmek istiyorsanız 3 veya 4 gün ayırmanız gerek.
Vltava Nehri üzerinde gündüz ve gece tekne turları düzenleniyor. Yemekli 3 saatlik veya yemeksiz 2 saatlik bu turlara ücretini ödeyip bireysel katılmanız mümkün. Vltava Nehri tekne turunda şehri size tanıtıyorlar, herkese kulaklık veriliyor böylece anlatımı Türkçe olarak dinleyebiliyorsunuz.
Prag kentine aşık olur musunuz bilemeyiz ama Prag’ı beğeneceğinize eminiz.

Yazımızın devam bölümleri Bratislava, Budapeşte, Dresden, Viyana, Baden ve diğer Orta Avrupa şehirleri olacak.

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

Bir cevap yazın