Günaydın Gezginler Kültür Tarih Gurme Doğa Fotoğraf Gezi

Bordo pasaportla (umumi pasaport) vizesiz gidilecek ülkeler

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bordo Pasaport (Umumi Pasaport) ile Rusya’ya 2017 yılında vizesiz seyahat konusu henüz netlik kazanmadı. Bilgi gelince paylaşacağız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hangi şartlara göre pasaport alabilecekleri 5682 sayılı Pasaport Kanunu’na göre belirlenmiştir. Buna göre:

Umumi Pasaport – pasaport rengi Bordo – Sıradan vatandaş pasaportudur. Renginden dolayı Bordo Pasaport da denilir. Yeşil Pasaport alma hakkı olmayan kişilerin aldıkları pasaport. Umumi Pasaport (Bordo Pasaport) geçerlilik süresi 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4 yıl ve 10 yıllık olarak alınabilir. Umumi Pasaport başvurusu yapılırken Harç Bedeli ve Defter Bedeli ödenir. Bu pasaport için randevu alınarak Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılır.

Pasaport için nereye başvurulur, pasaport nereden alınır?
2 Nisan 2018’den itibaren Bordo Pasaport almak isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü birimlerine başvuru yaparak pasaportunu alacak. Ehliyet – Sürücü Belgeleri de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından veriliyor

Yeni tip Bordo Pasaport 28 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı KHK ile Bordo Pasaport verme yetkisi Emniyet Müdürlüğü’nden alındı. 2 Nisan 2018’den beri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne TC kimlik kartı ve sürücü belgesi – ehliyet gibi pasaport başvurunuzu da NVİ’ye yapacaksınız. https://randevu.nvi.gov.tr/

Bordo Pasaport (Umumi Pasaport), Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olan herkese verilebilen pasaporttur. Bu pasaportların alınma ve dağıtılma işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü tarafından yapılır. Bordo pasaportu olanlar pek çok ülkeye giderken vize işlemine başvurmak ve vize alırsa o ülkeye gitme şansına sahiptir. Vize alma prosedürüne gerek kalmadan gidilebilecek ülkelerin listesini yapalım dedik ve aşağıdaki bilgileri derledik. Bu listenin dışındaki ülkelere gidecekseniz vize almanız gerek. Günaydın Gezginler olarak şimdiden iyi yolculuklar dileriz. Bu yazımızı 01 Nisan 2018 tarihinde güncelledik.

Bizi motive etmek: Pasaport, vize, konsolosluk bilgilendirmesini güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

Umumi pasaportun yurtdışı görev verilen öğrenci ve akademik personele yarattığı vize sorunu – HARÇSIZ PASAPORT VİZE SORUNU: Umumi Pasaport (yani bordo pasaport) harç parası olmadan, sadece defter bedeli ile alınabiliyor ama bu kolaylık sadece akademik çalışma nedeniyle yurtdışında kurs, kongre, değişim programına gidecek üniversite öğretim üyesi veya öğrencilere yurtdışında kalacağı süre kadar (1 hafta, 1 ay gibi) sağlanıyor. Hem çalıştığı kurumdan, hem  karşı üniversiteden, hem de katılacağı kurs-eğitim-kongre gibi çalışma sekreterliğinden orjinal yazılarla pasaport başvurusu yapılması gerekiyor. Bu şekilde Bordo Pasaport alınmasına “Harçsız Pasaport” deniliyor. Yani farklı bir pasaport türü değildir, Bordo Pasaport’un harç bedeli ödenmeden alınmasıdır. Harçsız pasaport, akademik nedenle yurtdışında kalınacak süre kadar verildiği için vize almak sorun yaratabiliyor. Schengen vizesi kuralına göre; kullanım süresi 6 aydan az kalan pasaportlar vize alamaz. Harçsız Bordo Pasaport ile ilgili detaylı yazımızı Günaydın Gezginler “Pasaportta Kırmızı Damga” bölümünde okumanızı öneririz.

Siz yine de bu ülkelere giderken gideceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasından veya T.C. Dışişleri Bakanlığı www.mfa.gov.tr internet sitesinden vize hakkındaki bilgileri tekrar kontrol edin, bazen çok hızlı gelişmeler oluyor.

Yurtdışına çıkış konusunda dikkat edilmesi gereken konular
1- Eski tip pasaportlar (çipsiz pasaportlar) Ekim 2015’ten itibaren geçersiz oldu.
2- Gideceğiniz ülkenin tek giriş, turistik ziyaret, kalma süresi, gitme sebebiniz gibi şartlara göre uygulaması değişebilir. Örneğin Gürcistan: vizesiz hatta pasaportsuz olarak, T.C. nüfus cüzdanıyla da gidilebilen ülke. Fakat şöyle bir kuralı var: “Turistik amaçlı gelişte 1 yıl kalabilirsiniz, ama okul veya çalışma amaçlı gelecekseniz uzun süreli kalacağınız için buna uygun vizeye başvurmanız gerekli” diyor.
3- Her ülkenin “ülkeye girişte pasaport geçerlilik süresi uygulaması” farklıdır. Genelde o ülkeden Türkiye’ye dönerken pasaportunuz 6 ay daha geçerli olmalı. Örneğin, pasaportunuz 1 Temmuz 2016’da bitecekse ve siz 1 Mayıs 2016’da Lübnan’a girmek isterseniz ülkeye sokmazlar, havalimanında bekletir ilk uçakla geldiğiniz yere gönderirler. Gideceğiniz ülkenin “pasaport için istenilen en az geçerlilik süresini” kontrol edin.
4- Pasaportunuz yıpranmış ise Türkiye’den çıksanız bile gittiğiniz ülkede sizi sınırdan sokmayıp geri gönderebilir.
5- Pasaportunuzu ilk aldığınız tarih 10 yıldan eski ise Schengen ülkelerine ve diğer pek çok ülkeye gidemezsiniz.
6- Size tanınan “ülkede ….. süre içinde …. gün kalma” süresini geçirirseniz, o ülkeye veya bölgeye girişiniz 2-5 yıl arasında yasaklanabilir ve para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Yani gitmek kadar gelmek de önemli.
7- Bazı Afrika, Asya ve tropikal iklim bölgesindeki ülkelere giriş yaparken “aşı karnesi” istenmektedir. Yani Türkiye’den çıkarken aşı yaptırmanız zorunludur. Bununla ilgili detayları www.seyahatsagligi.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Öğrenci pasaportu, ev hanımı pasaportu, emekli pasaportu diye bir pasaport yok. Gideceğiniz ülkeye göre pasaport değişmez; yani Almanya’ya gidecekseniz eflatun pasaport, Japonya’ya gidecekseniz turuncu pasaport diye birşey yok. Türk pasaport türleri bordo (umumi) veya yeşil (hususi) veya gri (devlet görevlisi) veya siyah renkte (diplomatik) pasaport olur.

Bu arada bir öneride bulunalım; Havaalanında dikkat etmeniz gerekenler yazımızı ve Yurtdışı tura geziye giderken dikkat etmeniz gerekenler yazımızı ve Türkiye gümrük ve Duty Free Shop kuralları yazımızı okumanızı öneriyoruz, bir de Yurtdışı gezi yazılarımızı tavsiye ediyoruz, yararlı olabilir.

UMUMİ PASAPORT (BORDO PASAPORT) İLE VİZESİZ GİDİLEN VEYA KAPIDA VİZE VEREN ÜLKELER – GİRDİKTEN SONRAKİ 1 YIL İÇİNDE KALMAYA İZİN VERİLEN SÜRE

Pasaportsuz Gidilen Ülkeler (T.C. Nüfus Cüzdanı ile Gidilenler)
Gürcistan – 1 yıl
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) – 180 gün kalınabilir / 360 gün içinde

Pasaportsuz Gidilen Ülkeler (sadece T.C. Kimlik Kartı ile Gidilir / Nüfus Cüzdanı ile gidilemez)
Ukrayna – 90 gün kalınabilir / 360 gün içinde

Vizesiz Gidilen ve 90 Gün Kalma İzni Veren Ülkeler
Andorra / Arjantin / Arnavutluk
Bahamalar / Barbados / Belarus / Belize / Bolivya / Bosna-Hersek / Botsvana / Brezilya
Ekvator / El Salvador
Fas / Fiji
Guatemala
Haiti / Honduras
Hong Kong
İran
Jamaika / Japonya
Karadağ / Kazakistan / Kırgızistan / Kolombiya / Güney Kore Cumhuriyeti / Kosova / Kosta Rika
Libya / Lübnan
Makedonya / Malezya / Moldova
Nikaragua
Palau Cumhuriyeti / Panama / Paraguay / Peru
Rusya Federasyonu – Bordo (Umumi) Pasaport’a vize uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinde başladı
St. Christopher (St. Kitts) ve Nevis
St. Lucia / St. Vincent-Grenadines
San Marino / Seyşeller / Sırbistan / Singapur
Şili
Tunus / Tuvalu
Uruguay
Ürdün
Venezuella

Bizi motive etmek: Pasaport, vize ve ilgili konuları güncellemek ve soruları cevaplamak için gerçekten çok emek harcıyoruz, Günaydın Gezginler olarak sizden ricamız facebook sayfamızı beğenin ve internet sitemizin adresini arkadaşlarınıza link olarak gönderin, teşekkürler.

Vizesiz Gidilen ve Kısa Süreli Kalma İzni Veren Ülkeler
Dominika – 21 gün kalınabilir
Filipinler – 30 gün kalınabilir
Makau (Macau) Özel İdare Bölgesi – 30 gün kalınabilir
Maldivler – 30 gün kalınabilir
Mauritius – 30 gün kalınabilir
Moğolistan – 30 gün kalınabilir
Svaziland – 30 gün kalınabilir
Tayland – 30 gün kalınabilir – sınırda Türkiye’ye dönüş bileti ve kalacağınız otelin rezervasyon yazısı olmalı
Trinidad & Tobago – 30 gün kalınabilir
Vanuatu – 30 gün kalınabilir
Zambiya – 30 gün kalınabilir

gunaydingezginler @hotmail.com

gunaydingezginler
@hotmail.com

Havayolu veya Karayolu Gidildiğinde “Kapıda Vize” Veren veya E-Vize uygulayan Ülkeler (Türkiye’deki konsolosluklarından da vize alabilirsiniz)
Doğu Timor – Sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.
Endonezya – Sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.
Ermenistan – Önceden bilgi verilirse sınır kapılarında 15 günlük vize veriyor.
Günaydın Gezginler
Güney Afrika Cumhuriyeti – Sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.
Irak – Bazı durumlarda kapıda vize veriyor. Açıklama için T.C. Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden konuyu araştırın lütfen.
Kamboçya – Sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.
Kenya – E-vize alarak 51 USD ücretle 90 günlük vize veriyor. www.ecitizen.go.ke
Oman (Umman) – Sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.
Sri Lanka – İnternet başvurusuyla (E-vize) veya sınır kapılarında 30 günlük vize veriyor.

Sadece Havayolu ile Gidildiğinde Kapıda Vize Veren Ülkeler (Türkiye’deki Konsolosluklarından da Vize Alabilirsiniz)
Azerbaycan – Havayolu ile girişte 30USD “ayak bastı” ücreti alarak 30 günlük vize veriyor.
Meksika – İnternet başvurusu (E-vize) ile ücretsiz 30 günlük vize veriyor.
Mısır – Havayolu ile girişte 50USD “ayak bastı” ücreti alarak 30 günlük vize veriyor.
Sudan – Havayolu ile girişte 120USD “ayak bastı” ücreti alarak 30 günlük vize veriyor.
Tayvan – Havayolu ile girişte 30USD “ayak bastı” ücreti alarak 30 günlük vize veriyor.

ÖZEL DURUMU OLAN ÜLKELER
Filistin – Vize istemiyor ama havayolu ile gideceğiniz için İsrail’den geçmeniz ve İsrail vizesi almanız gerekiyor. Pasaportunuzda İsrail vizesi varsa o pasaportla İran, Suriye, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Kuveyt ve bazı başka Arap ülkelerine giremiyorsunuz.
Suriye – Vizesiz geçiş 2015 yılı Kasım ayında Suriye tarafından iptal edildi. Vizenin nasıl uygulanacağı netlik kazanmadı, Suriye’ye geçişler zaten durdurulmuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) – Pasaport ile gitmeniz gerekmiyor. (nüfus cüzdanı)
Gürcistan – Pasaport ile gitmeniz gerekmiyor. (nüfus cüzdanı)
Ukrayna – Pasaport ile gitmeniz gerekmiyor. (TC kimlik kartı)

Pasaport ve vize ile ilgili diğer yazılarımız
PASAPORT VE VİZE

2018 yılı Pasaport defter ve harç ücretleri (pasaport ücretleri) ne kadar?
Hangi ülke hangi pasaporta vize uyguluyor?

Umumi – Bordo pasaport sahipleri hangi ülkelere vizesiz gidebilir?
Yeşil pasaporta vize isteyen istemeyen ülkeler

Umumi Hususi Gri pasaport nasıl alınır?
Vize başvurusu için hangi belgeler gerekir?
Pasaport ve vize ile ilgili bazı soru – cevaplar

Facebooktwitterrsstumblrinstagramflickr

Bu yazı Günaydın Gezginler© tarafından hazırlanmıştır. Marka tescilimiz bulunmakta, fotoğraf ve yazılarımız telif hakkı taşımaktadır. Alıntı veya kopyalama yapılması durumunda referans olarak Günaydın Gezginler ismi ve sitemize bağlantı verilmesi gerekmektedir. E-posta adresimiz gunaydingezginler@hotmail.com

49 Responses to Bordo pasaportla (umumi pasaport) vizesiz gidilecek ülkeler

Bir cevap yazın